'Europa moet zich beter voorbereiden op extreem weer'

08 AUG 2023 12:50 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Waarom juist Middellandse Zee-toeristen meer te maken krijgen met extreem weer | Binnenland | NU.nl

Europa heeft deze zomer te maken met extreem weer zoals droogte, regenval, hittegolven en overstromingen. Je kan er niet meer omheen: overstromingen in Slovenië, gigantische hagelstenen in Noord-Italië, hevige regenval in Noorwegen, hitte en bosbranden in Griekenland en nu weer in Spanje en Portugal.

Het Rode Kruis staat klaar om noodhulp te verlenen na een natuurramp. Hulpverleners helpen mee met evacuaties, bieden getroffenen onderdak, verlenen eerste hulp en psychosociale ondersteuning, delen voedsel en water uit en assisteren de brandweer bij het blussen van bosbranden. Maar als we de impact van natuurgeweld echt willen verkleinen, moeten Europese landen veel meer inzetten op preventie.

Extreem weer in Europa is allang niet meer de uitzondering. Het zal steeds normaler worden. Klimaatverandering vergroot namelijk de kans, intensiteit en frequentie van extreem weer, vooral van droogte en hittegolven.

Het is tijd dat Europese landen veel meer anticiperen op aankomend natuurgeweld, om zo de impact van natuurrampen te verkleinen. Het Rode Kruis heeft hierover veel kennis en kunde in huis. In Afrikaanse landen werken we al jaren aan concrete oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering te verkleinen. Ook in Europa staan we klaar hierbij te helpen.

Zo kunnen boeren op basis van nauwkeurige weersvoorspellingen besluiten om gewassen eerder te oogsten, zodat voedsel niet verloren gaat. We kunnen in Europa meer experimenteren met droogtebestendige zaden, zodat we weten welke het beste werkt in welk gebied. Speciale sensoren in rivieren kunnen fungeren als waarschuwingssystemen, zodat mensen op tijd hun huis verlaten bij een dreigende overstroming. Dankzij herbebossing verkleinen we de impact van een overstroming. We kunnen water beter opslaan als een droge periode dreigt. Tot slot kan het Rode Kruis helpen met informatiecampagnes voor mensen over hitte of overstromingen.

Het is vijf voor twaalf en hoog tijd dat we concrete stappen ondernemen. Het Rode Kruis staat in alle landen klaar om daarbij te helpen. Zo redden we mensenlevens, huizen en de natuur.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws