Persuitnodiging zitting: zwangerschapsdiscriminatie?

08 MEI 2017 16:27 | College voor de Rechten van de Mens

Persuitnodiging 8 mei 2017

  

Persuitnodiging zitting: zwangerschapsdiscriminatie?

 Datum          : 18 mei 2017
Tijdstip        : 09.30 uur
Locatie        : Kleine Singel 1-3, Utrecht

Zwangerschapsdiscriminatie: werkgevers die vrouwen vanwege hun zwangerschap of pril moederschap ongelijk behandelen, is een groot probleem op de arbeidsmarkt. Het College voor de Rechten van de Mens behandelt donderdag 18 mei vier zaken rondom dit onderwerp. Als journalist bent u uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Alle partijen krijgen gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen, het oordeel volgt uiterlijk acht weken na deze zitting.

Tijdens de eerste zitting wordt een zaak tegen een arbeidsbemiddelaar behandeld. Verzoekster stelt dat zij tijdens haar proeftijd is ontslagen, toen zij aangaf zwanger te zijn. Een tweede zitting vindt aansluitend plaats, waarin verzoekster stelt dat de zorginstelling waar zij werkte, haar contract niet heeft verlengd omdat zij zwanger was. In de derde zitting wordt een zaak tegen een hogeschool behandeld, waarbij verzoekster stelt dat haar contract niet is verlengd vanwege haar zwangerschap. Volgens verzoekster was dit haar wel toegezegd. Tot slot wordt een zaak tegen een modezaak behandeld. Verzoekster stelt dat haar contract niet is verlengd vanwege haar zwangerschap.

Het zittingsrooster voor donderdag 18 mei is als volgt:

  • 09.30 - 10.30 uur zitting arbeidsbemiddelaar (ontslag tijdens proeftijd)
  • 11.00 - 12.00 uur zitting zorginstelling (niet verlengen tijdelijk contract)
  • 13.30 – 14.30 uur zitting hogeschool (niet verlengen tijdelijk contract)
  • 15.00 – 16.00 uur zitting modezaak (niet verlengen tijdelijk contract)

Zwangerschapsdiscriminatie
43% van de vrouwen op de arbeidsmarkt heeft in 2016 te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. De omvang van zwangerschapsdiscriminatie is de afgelopen vier jaar niet afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Wel gedaald is de bereidheid van vrouwen om zwangerschapsdiscriminatie te melden: dit percentage nam af van 26% in 2012 naar 14% nu.

 

Meer binnen deze rubriek