Stoptober van start

01 OKT 2024 15:11 | Stoptober

Oos Kesbeke, Sylvia Geersen, Bizzey en Koen Pieter van Dijk stoppen met roken

Vandaag, op 1 oktober, stoppen ruim 50.000 mensen met roken, waaronder ook vapers. Zij doen mee met de landelijke actie Stoptober, en gaan minimaal 28 dagen de uitdaging aan om niet te roken. De afgelopen tien jaar deden er al meer dan 550.000 mensen mee.

Gisteravond drukten een recordaantal mensen tegelijkertijd hun laatste sigaret uit. Dit deden zij in een gezamenlijk online event waarin zij tips en uitleg kregen om die eerste 28 dagen rookvrij door te komen.

Buiten de studio van het event rookten de landelijke en regionale ambassadeurs samen hun laatste sigaret. Ook voor hen is Stoptober begonnen.

Oos Kesbeke: “Mijn familie hangt vandaag de vlag uit. Ze vragen me al maandenlang om ermee te stoppen. Natuurlijk stop ik vooral voor mezelf, ik wil graag naar een gezond en rookvrij leven. Stoptober is een mooie stok achter de deur, en het is geweldig dat zoveel mensen me kunnen volgen.”

Ook Sylvia stopt: “Het is mooi geweest. Natuurlijk zie ik er ook best een beetje tegenop, maar het is even door de zure appel heen bijten en ik weet dat ik het kan. Het allerbelangrijkste is mijn gezondheid, maar ik hoop ook snel weer mijn glow terug te krijgen.”

Bizzey: “Het is onverantwoord dat ik nog steeds rook, en vooral voor mijn kinderen wil ik het goede voorbeeld geven. Het zal misschien even moeilijk worden, maar het is beter en gezonder.”

Ook Koen Pieter van Dijk kijkt uit naar een rookvrij leven: “Ik ben er klaar mee en klaar voor. Roken is uit de mode!”

Vapen

Door de opmars van het vapen, richten we ons nu nog meer dan voorgaande jaren op de doelgroep waar wordt gevapet. Vooral onder jongeren zijn de cijfers alarmerend. Uit onderzoek blijkt bovendien dat jongeren die vapen, drie keer zo snel sigaretten gaan roken.

Stoptober

Dit jaar wordt Stoptober voor het elfde jaar op rij georganiseerd: 28 dagen niet roken in oktober. Door middel van de positieve insteek en het met elkaar tegelijk stoppen, en elkaar daarin helpen en ondersteunen, is Stoptober erg succesvol en is het inmiddels een groter stopmoment geworden dan 1 januari.

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF, de Hartstichting, Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen