'Duurzame verpakking begint bij het productontwerp'

04 MEI 2023 15:10 | Boer & Croon

Dit is een expertquote van Martijn Moerkerk, Partner, Boer & Croon

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Verpakkingsreus wil van groei naar groen, maar ‘je gooit niet even het roer om’

´Jaarlijks wordt per persoon 173 kilo aan verpakkingen weggegooid´ zei Lyanne Paardekooper van het gelijknamige familiebedrijf onlangs in de Volkskrant. Ze vertelde dat verduurzaming een van de speerpunten van haar strategie is, maar dat dit een complex onderwerp is.

Die complexiteit zit onder meer in het veelvoud aan behoeften waaraan een verpakking moet voldoen: het transport, het winkelschap, bescherming tegen breuk of bederf en aantrekkelijkheid voor de consument stellen allemaal verschillende eisen. Daar komt nog bovenop dat het gemakkelijk moet worden gemaakt om verpakkingsafval te scheiden. Vaak bestaat dit uit lagen van verschillend materiaal, zoals plastic, karton en aluminium, waardoor zelfs de meest milieubewuste consument niet weet hoe hiermee om te gaan en het uiteindelijk in de afvalbak gooit.

Een van de belangrijkste thema´s op het gebied van verduurzaming, ook in het kader van ESG, is ketensamenwerking. Ook bij het verduurzamen van verpakkingen valt de meeste winst te behalen als hier al over wordt nagedacht in de ontwerpfase van een product, zodat overal in de keten het optimale resultaat op gebied van emissies en afval wordt bereikt. Door alle ketenpartners hierbij te betrekken, in ieder geval de producent, de leverancier van verpakkingen en de distributeurs, kan een belangrijke slag worden geslagen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

IKEA is een voorbeeld van een bedrijf dat al bij het productdesign nadenkt over een zo klein en handzaam mogelijke verpakking. Omdat de meeste producten in Azië worden geproduceerd, is het van groot belang om de containerruimte optimaal te benutten. Een bedrijf als Amazon zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen door te stoppen met het verzenden van kleine voorwerpen in enorme kartonnen dozen.

De Nederlandse startup Pakt heeft een wasstraat ingericht waar de conservenindustrie de glazen potjes kan laten reinigen voor hergebruik, schrijft Trouw op 1 mei. Mensen denken dat ze goed bezig zijn als ze hun afval scheiden en het glas in de glasbak gooien. Maar ze staan er niet bij stil dat dit glas in hoogovens moet worden omgesmolten bij een temperatuur van 1500 graden.

Ook in de bouwindustrie wordt serieus over circulariteit nagedacht en is men bezig met de invoering van een materialenpaspoort, waarin precies staat welke materialen er in zitten verwerkt en hoe deze kunnen worden hergebruikt. Het zou mooi zijn als alle ketenpartners zich hierbij aansluiten en er ook voor de verpakking zo´n paspoort zou worden ontwikkeld.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid