Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…
NVM-mondhygiënisten vraagt aandacht voor de mond tijdens de Week van de Mondhygiënist
Hoe klein dit onderdeel van ons lichaam ook is, een gezonde en goed functionerende mond is van levensbelang. De mond is namelijk nodig om te lachen, praten, zingen, zoenen en is noodzakelijk om gezonde voeding tot je te kunnen nemen. Klein maar fijn dus. Met een gezonde mond is je sociale leven ook een stuk leuker. Zeg nou zelf, wie zit er te wachten op een gesprekspartner die flink uit zijn/haar mond ruikt?
Tijdens de Week van de Mondhygiënist, die loopt van maandag 18 tot en met zondag 24 maart 2019, vragen beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en de aangesloten mondhygiënisten aandacht voor het gezond krijgen en/of houden van de mond. Deze actieweek is gekoppeld aan World Oral Health Day. De dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan een gezonde mond.
Mondproblemen bij jong en oud
Gaatjes (cariës) in het gebit komen schrikbarend veel voor bij tieners. Uit recent onderzoek van TNO, uitgevoerd in opdracht van het Zorginstituut Nederland, blijkt dat slechts een derde van de 5-jarigen, een kwart van de 11-jarigen, 5% van de 17-jarigen en 1% van de 23-jarigen een gebit zonder gaatjes heeft. Daarnaast is de sterke toename van slijtage aan het gebit (tanderosie) zorgelijk: een vijfde van de 17-jarigen en ruim de helft van de 23-jarigen vertoont slijtage tot in het tandbeen. Ook ouderen die hulpbehoevend worden en zorgafhankelijk zijn, lopen onnodig rond met pijn in de mond en worden steeds vaker met een schrijnende mondgezondheid opgenomen in een zorginstelling .
Beestjes in je mond
Wanneer je eet en drinkt kan tandplak ontstaan. Tandplak is een vies laagje dat uit etensresten en bacteriën bestaat. De bacteriën in de tandplak zetten de suikers die je eet en drinkt om in zuur. Dit zuur tast het glazuur van je tanden en kiezen aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Pak je tandplak niet aan dan kan dit overgaan in tandsteen, een harde, verkalkte laag op tanden en kiezen. De bacteriën kunnen zich ook op je tong verzamelen, ook wel tongcoating genoemd. Of zorgen voor ontstekingen van het tandvlees. Zowel bij tongcoating als bij tandvleesontsteking ontstaat er een slechte adem waardoor je vervelend uit je mond gaat ruiken.
Suikers en zuren
Om je mond gezond te houden is het belangrijk om te letten op wat je precies eet en drinkt. De suikers en zuren die in voeding en dranken zitten, kunnen gaatjes én gebitsslijtage veroorzaken. Dat suiker in snoep zit is algemeen bekend, maar wist je dat suiker in nog veel meer supermarktproducten is terug te vinden, zoals in voorverpakt vlees? Zuur vind je onder andere in bepaalde vruchten en vruchtensappen, maar ook in snoep, (light)frisdranken, ijsthee, energiedrankjes en alcoholische mixdrankjes.
Je ziet het niet, maar het is er wel
Van de meeste mondproblemen, zoals geïrriteerd tandvlees en gaatjes, merk je zelf niet meteen iets. De mondhygiënist ziet deze problemen wel. Daarom is het belangrijk om naar de mondhygiënist te gaan wanneer je nog geen problemen ervaart. En daar heb je geen verwijzing voor nodig. Voorkomen is immers beter dan genezen. De mondhygiënist helpt je om je mond gezond te houden. Door uit te leggen hoe je goed poetst en hoe je de ruimtes tussen tanden en kiezen het beste kunt schoonmaken, én door bijvoorbeeld tandplak en tandsteen te verwijderen, beginnende gaatjes te behandelen of tandvleesproblemen aan te pakken. Ook kan de mondhygiënist je adviseren over het verantwoord bleken van je gebit.
Kosten besparen
Door nu aandacht te besteden aan een gezonde mond, voorkom je in de toekomst gaatjes en tandvleesontstekingen en, in het ergste geval, het verlies van je gebit. En als je bedenkt dat ieder gaatje dat in het blijvende gebit van een kind ontstaat gemiddeld in een mensenleven in totaal €2.500 kost om het te herstellen, is het de investering waard om dit te voorkomen. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, wordt een deel van de kosten vergoed. En voor kinderen tot 18 jaar wordt een bezoek aan de mondhygiënist zelfs volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Keuzevrijheid
Je bent vrij om zelf te bepalen welke mondzorgverlener jou behandelt. Voor een zo compleet mogelijke mondzorg hoef je dus niet te kiezen tussen de mondhygiënist of tandarts. Je bent het beste af met allebei. Eventueel zelfs in samenwerking met andere mondzorgverleners zoals de tandprotheticus, orthodontist of kaakchirurg. Mondzorgverleners werken samen, ieder vanuit de eigen expertise, om jou de beste zorg te kunnen verlenen.
Week van de Mondhygiënist
Tijdens de Week van de Mondhygiënist organiseren mondhygiënisten activiteiten op verschillende locaties in Nederland. Ze geven bijvoorbeeld voorlichting over mondgezondheid op scholen en in zorginstellingen, en stellen hun praktijk open voor een vrijblijvende check. Meer informatie via www.weekvandemondhygienist.nl.
Dit is een origineel bericht van NVM Mondhygiënisten
Ga naar alle berichten van deze organisatie.