‘Vrees voor toename voedselarmoede door stijgende energie- en voedselprijzen’

07 AUG 2023 16:05 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Energierekening dreigt op te lopen. Zorg om 165.000 huishoudens: tot 500 euro geld tekort - Dagblad van het Noorden

Volgens energiebedrijven en budgetexperts dreigen zeker 165.000 huishoudens in financiële problemen te komen door het wegvallen van steunmaatregelen voor huishoudens die de energierekening niet kunnen betalen. Het prijsplafond dat het kabinet vorig jaar invoerde om de hoge rekeningen te beperken stopt eind dit jaar.

Vandaag de dag staat de verwarming misschien niet aan, maar over korte tijd wordt het kouder en neemt de vraag naar energie toe. Het Rode Kruis vreest voor de komende maanden, want hierdoor zullen opnieuw duizenden mensen aan het eind van de maand financieel in de knel komen. Voedsel is al een sluitpost voor vele gezinnen. Steeds meer huishoudens houden te weinig geld over voor voedzaam eten. Met nog een winter zulke hoge gasprijzen zal het voor veel mensen overleven worden.

Het Rode Kruis zag vorig jaar een flinke stijging van het aantal mensen dat bij het Rode Kruis om voedselhulp vroeg. Voedsel wordt nog steeds duurder, deze maand stijgen de prijzen opnieuw met meer dan 11 procent volgens cijfers van het CBS. Hierdoor wordt gezond eten bijna een luxe. Zonder de steunmaatregelen van de overheid dreigt het aantal mensen dat in de problemen komt opnieuw toe te nemen.

Het Rode Kruis biedt hulp daar waar de nood het hoogst is. Via lokale partners deelt het Rode Kruis maandelijks zo’n 32.000 boodschappenkaarten en 5.000 ontbijttassen uit. Sinds eind maart zorgen we samen met het Jeugd Educatiefonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap voor maaltijden op school of boodschappenkaarten voor ouders. Inmiddels worden hiermee 11.7837 leerlingen geholpen. Voedselhulp mag nooit de norm worden. Het is en blijft onvoorstelbaar dat dit in een rijk land als Nederland nodig is.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid