Oorlog Jemen: maandelijks 37 kinderen slachtoffer buitenlandse bommen

25 MRT 2019 13:54 | Save The Children Nederland

Op dinsdag 26 maart is het 4 jaar geleden dat de oorlog in Jemen begon. Save the Children onderzocht de gevolgen van luchtaanvallen op de levens van kinderen.

Het afgelopen jaar stierven in Jemen 226 kinderen en raakten er 217 gewond als direct gevolg van luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie. Dat zijn er 37 per maand. Deze aanvallen werden uitgevoerd met bommen die door buitenlandse mogendheden aan de coalitie zijn verkocht, aldus Save the Children.

210 kinderen waren in of rondom hun huis toen het gebeurde. 150 van hen waren onderweg met de auto of vlakbij hun auto toen een bom hun leven voorgoed veranderde. Omdat in Jemen niet ieder sterfgeval wordt gerapporteerd, is de kans groot dat de werkelijke cijfers nog hoger zijn.

Dodelijkste wapen

De data zijn verkregen via het Civilian Impact Monitoring Project. Omdat luchtaanvallen de grootste impact hebben op kinderlevens, is er specifiek gefocust op de gevolgen van dit type geweld in het afgelopen jaar.

Schoolbus

Vaak vinden de bomaanslagen plaats in dichtbevolkte gebieden, waardoor de schade extra groot is. Op 17 april 2018 raakte een van de buitenlandse bommen een huis waar een familie met vijf kinderen woonde, die allemaal om het leven kwamen. Op 6 augustus stierven 51 burgers, onder wie 40 kinderen die in een schoolbus zaten. Op 10 maart jl. kwamen meer dan 10 kinderen om tijdens een luchtaanval.

Pim Kraan, directeur Save the Children in Nederland. ‘Nederland zit geregeld in de top 10 van wapenexporteurs en is daarom indirect verantwoordelijk voor dit type geweld. Naast het hulpverlenen richten wij ons ook op lobby-werk om regeringen op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen. Wij voeren actie onder de titel ‘Stop the War on Children’ en roepen overheden op om internationale regels te handhaven -zoals dat scholen en schoolbussen niet gebombardeerd mogen worden.’

Tamer Kirolos, directeur van Save the Children in Jemen: ‘Het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden is een gruwelijke tactiek die elke dag weer voor veel doden zorgt. Het is onmogelijk voor te stellen wat voor impact het heeft op kinderen om in of rondom hun huis – op de veiligste plek die ze kennen – geraakt te worden door een bom.’

Lobbywerk en noodhulp

Vanaf het moment dat de oorlog uitbrak, zijn er 19.000 luchtaanvallen geweest. Scholen, ziekenhuizen en huizen waren veelvuldig doelwit. 24 miljoen Jemenieten hebben dringend behoefte aan hulp. Door het aanhoudende conflict en de slechte infrastructuur zijn zij slecht bereikbaar en komen hulpgoederen niet altijd op hun bestemming terecht. Naast het verzorgen van voedselpakketten, zorgt Save the Children ook voor psychosociale hulp en vragen wij via lobby-werk aandacht voor de handhaving van internationale regelgeving die kinderen zou moeten beschermen.

Ervaringsverhaal

Sameer*, (8 jaar, zie foto) uit een dorpje bij Hodeida, is een van de vele slachtoffers van een luchtaanval. Op de terugweg van de moskee raakte hij zwaargewond. ‘Ik hoorde de raket op ons afkomen. Er was een grote klap en toen viel ik flauw. Mijn vader bracht me naar een ambulance en zo kwam ik in het ziekenhuis terecht. Na 3 dagen werd ik pas wakker. Ik wil zo graag dat de oorlog stopt en dat het hier weer rustig wordt. Ik droom van een gewoon leven.’

Sameer had ernstige hoofdwonden en moest verschillende operaties ondergaan. Zijn arm is nog steeds verlamd. Save the Children helpt hem en andere kinderen die als gevolg van bombardementen gewond raken. We hebben artsen in dienst die gespecialiseerd zijn in letsel door bommen en betalen voor de noodzakelijke medische zorg en medicijnen. Ook zorgen we voor  zogenoemde ‘child friendly spaces’ waar kinderen bij kunnen komen. Ze kunnen er onderwijs volgen, uitrusten en zich weer even kind voelen.

 

Meer binnen de rubriek Internationaal nieuws