'Burgers worden hard geraakt in conflict tussen Israël en de bezette gebieden'

10 OKT 2023 10:58 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Jan Tijmen Ninck Blok, expert humanitair oorlogsrecht, het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Israël stopt ook watertoevoer naar Gazastrook | Buitenland | NU.nl

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de burgerbevolking die hard wordt geraakt in het conflict tussen Israël en de bezette gebieden. Het donkerste scenario waarin twee miljoen burgers zware bombardementen moeten doorstaan en afgesloten kunnen worden van water, voedsel, elektriciteit en medicijnen is een scenario dat de hulporganisatie tot voor kort niet mogelijk had geacht. Het Rode Kruis roept op om alle maatregelen te nemen om een dergelijke situatie te voorkomen. Men moet alles op alles zetten om te zorgen dat burgers zijn beschermd. Ze hebben recht op humanitaire hulp en basislevensbehoeften.

Het Rode Kruis is hoeder van het humanitair oorlogsrecht en brengt de regels van dat recht wereldwijd onder de aandacht. Ondanks dat essentiële voorzieningen, zoals elektriciteit, gezondheidszorg, educatie of water, vaak getroffen worden in gewapend conflict en systemen beschadigd of verstoord kunnen raken, behoren deze tot de kritische infrastructuur die noodzakelijk zijn voor het overleven van de burgerbevolking. Burgerobjecten, waarvan dit soort voorzieningen onderdeel van kunnen uitmaken, zijn daarom ook beschermd door het humanitair oorlogsrecht. Directe aanvallen op de burgerbevolking en haar objecten zijn verboden. Het ondernemen van militaire operaties die de burgerbevolking doelbewust op andere manieren treffen zijn ook verboden. Burgers zijn beschermd en er mogen geen represaillemaatregelen tegen burgers ondernomen worden.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen