'Situatie vluchtelingen Soedan baart zorgen'

08 MEI 2023 15:07 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: In buurland Tsjaad is er ‘absoluut geen geld’ voor gevluchte Soedanezen

Zeker 100.000 mensen vluchtten de afgelopen tijd vanuit Soedan naar buurlanden, vanwege aanhoudend geweld. Maar ook deze buurlanden kampen met conflict, zitten in kwetsbare situaties en vangen vaak al veel vluchtelingen en andere ontheemde mensen op. Dat maakt de humanitaire situatie ingewikkeld en de urgentie van humanitaire hulpverlening des te urgenter.

We zien dat gevluchte mensen mentaal en fysiek uitgeput zijn en soms ook gewond. Ze hebben enkele persoonlijke bezittingen bij zich, maar zijn nu dakloos. Er is veel hulp nodig om hen te voorzien in hun basislevensbehoeften. Dit is een situatie die waarschijnlijk nog lang aanhoudt.

In Soedan werkt het Rode Kruis (de Rode Halve Maan) door heel het land met duizenden hulpverleners, ook op de grens met buurlanden en in deze buurlanden zelf. In de Centraal Afrikaanse Republiek bijvoorbeeld, zorgen hulpverleners voor toegang tot schoon water en toiletten. Ook worden daar medicijnen uitgedeeld en er is een telefoondienst, zodat mensen hun dierbaren kunnen bellen. Zomaar een voorbeeld van de werkzaamheden die onze hulpverleners verrichten in de buurlanden van Soedan.

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen in Soedan op om mensen op de vlucht respectvol en waardig te behandelen. Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat iedereen die op de vlucht is, toegang heeft tot basislevensbehoeften, zoals onderdak, voedsel en medische hulp.

Daarnaast doen we een dringende oproep aan alle buurlanden van Soedan om vluchtelingen in hun land waardig te behandelen en niet zomaar terug te sturen. We vragen speciale aandacht voor mensen in kwetsbare situaties, zoals moeders met kinderen, alleenstaande kinderen en politieke vluchtelingen.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid