'Feyenoord heeft meer thuisvoordeel in De Kuip dan Arne Slot denkt'

31 JAN 2024 09:49 | Kenniscentrum Sport & Bewegen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Willem-Paul Wiertz

Aanleiding:
Slot na veelbesproken penaltymoment: 'Worden niet bevoordeeld in De Kuip' | Voetbal | NU.nl

Er was vorige week veel te doen over de penalty die PSV in het bekerduel tegen Feyenoord níet kreeg. Feyenoord-trainer Arne Slot was er duidelijk over: van thuisvoordeel is volgens hem geen enkele sprake. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de thuisspelende ploeg vaak wel degelijk bevoordeeld wordt.

Na de overwinning van de Rotterdammers was er veel discussie over de tackle van Mats Wieffer op PSV-aanvaller Noa Lang. Zowel scheidsrechter Dennis Higler als de VAR zag geen overtreding. De eindstand in De Kuip was daardoor 1-0 in het voordeel van Feyenoord. Tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag was Slot stellig: "Er is voldoende over die penalty gezegd. Als er nu maar geen beeld ontstaat dat wij altijd bevoordeeld worden in De Kuip. Want dat is in de 2,5 jaar dat ik hier ben zeker niet het geval."

Het thuisvoordeel is echter een stuk groter dan Slot denkt. Ten eerste valt de invloed die Het Legioen bij wedstrijden in Rotterdam heeft, niet te onderschatten. Scheidsrechters laten zich onbewust beïnvloeden door het thuispubliek, en spelers worden luidkeels aangemoedigd. Daarnaast zijn er nog een hoop praktische factoren, waardoor de thuisspelende ploeg in het voordeel is: spelers zijn in een vertrouwde omgeving en kunnen hun eigen routine aanhouden.

Hoe we dat weten? Het wetenschappelijke onderzoek naar het thuisvoordeel heeft een kleine vlucht genomen tijdens de coronapandemie. De stadions die door de maatregelen leeg bleven, boden bijvoorbeeld een uitgelezen kans om te onderzoeken hoe groot de invloed van het aanwezige thuispubliek nu precies is. Wat blijkt? In wedstrijden met publiek verovert de thuisploeg 10 procent méér punten dan wanneer er geen thuisvoordeel zou zijn. Zonder thuispubliek is dit voordeel nog maar de helft: 5 procent. Ook geven scheidsrechters in wedstrijden zonder publiek evenveel overtredingen, kaarten en penalty’s aan het thuisteam als aan het uitspelende team.

https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/feit-of-fabel-aanwezigheid-publiek-zorgt-voor-partijdige-scheidsrechter/

Meer binnen de rubriek Sport