Afgeschreven medicijn voor bloedkanker herontdekt door onderzoekers LUMC

18 JUN 2024 10:31 | Leiden University Medical Center (LUMC)

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben opmerkelijke bevindingen gepubliceerd over aclarubicine, een vergeten kankermedicijn, in het gerenommeerde tijdschrift Molecular Cancer. Aclarubicine, een effectieve behandeling voor bloedkanker, wordt nog steeds toegepast in China en Japan, maar is in Europa sinds 2004 niet meer beschikbaar. De studie, geleid door prof. dr. Sjaak Neefjes, toont aan dat aclarubicine een veelbelovend alternatief kan zijn voor patiënten met uitbehandelde Acute Myeloïde Leukemie (AML).

Risico op hartschade

Aclarubicine behoort tot de anthracyclines, een groep chemotherapieën die bekend staan om hun effectiviteit, maar ook om hun risico op hartschade. Patiënten kunnen slechts beperkt behandeld worden met de huidige anthracyclines omdat herhaalde behandelingen hartfalen kunnen veroorzaken.

Van de markt gehaald

In het LUMC-lab van Neefjes wordt nu aclarubicine bestudeerd omdat het mogelijk een “niet-giftige” anthracycline is met alle voordelen van dien. Deze zoektocht naar aclarubicine begon met de 12-jarige Koen Krabbenbos, een jongetje met uitbehandelde AML. Zijn familie benaderde Neefjes als laatste redmiddel. "Aclarubicine was een optie maar werd in 2004 van de Europese markt gehaald omdat ‘het niet goed genoeg verkocht werd’," legt Neefjes uit. Dankzij een samenwerking met dr. Li in Shanghai, die AML-patiënten behandelt met aclarubicine, kregen de onderzoekers toegang tot waardevolle data van patiënten die intensief met anthracyclines (waaronder ook aclarubincine) behandeld waren.

Hogere overlevingskans

Uit de data uit Shanghai blijkt dat ongeveer 70% van de uitbehandelde AML-patiënten reageerde op een aclarubicine-gebaseerde therapie en dat zo'n 30% zelfs genas. In Nederland is de 5-jaars overleving voor AML-patiënten momenteel 30%, maar deze stijgt naar 53% wanneer uitbehandelde AML-patiënten alsnog met aclarubicine behandeld worden. ‘’De belangrijkste reden achter het succes van aclarubicine is dat het niet schadelijk is voor het hart, en je dus patiënten hiermee kan blijven behandelen.’’

Toekomstige stappen

Hoewel aclarubicine momenteel niet beschikbaar is voor Nederlandse patiënten, wordt er hard gewerkt om dit middel terug op de Europese markt te krijgen. Klinische studies in samenwerking met dr. Li in China zullen verder onderzoeken hoe aclarubicine bij AML en andere bloedkankerpatiënten kan worden ingezet.

Lees meer op https://www.lumc.nl/actueel/2024/vergeten-medicijn-voor-bloedkanker-herontdekt/

*Het verhaal van Koen is met toestemming van zijn ouders gedeeld, in liefdevolle herinnering aan hun zoon*


Meer binnen de rubriek Wetenschap