Djoeke Ardon
Aanleiding:
Nieuwe wet per 1 juli: dwang aantonen bij seksueel geweld niet meer nodig
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe wet seksuele misdrijven. Zo’n nieuwe wet is hard nodig, want de huidige dateert uit 1886. Veel ervaringen van seksueel geweld en intimidatie waren daardoor niet strafbaar. Straatintimidatie bijvoorbeeld. Maar ook doorgaan met seksuele handelingen, terwijl je weet dat de ander dat niet wil maar diegene zich niet kan verzetten, zijn voortaan strafbaar. Te vaak krijgen slachtoffers nu nog niet de hulp die zij nodig hebben. De nieuwe wet erkent dat hen iets is aangedaan. Het is daarom belangrijk dat de hulpverlening snel verbetert, zodat voortaan elk slachtoffer de kans krijgt om weer te herstellen.
Wet stelt belangrijke sociale norm
De nieuwe wet sluit veel beter aan bij de ervaringen van veel meisjes en vrouwen, maar ook van mannen en lhbtiqa+ personen. Zo kunnen meer mensen nu bij de politie aangifte doen. Door deze wet in te voeren draagt de Nederlandse staat uit dat afstemming belangrijk is, en dat seksuele intimidatie in het openbare leven niet acceptabel is. Deze belangrijke sociale norm is dankzij de jarenlange strijd van activisten voortaan in de wet verankerd.
Zet in op preventie
De wet heeft invloed op de hele samenleving. Te veel mensen denken nu nog dat iemand naroepen moet kunnen. Of dat seks met iemand die dronken is en daardoor diens grenzen niet goed kan aangeven, prima is. De nieuwe wet kan helpen om die sociale norm te veranderen, zodat steeds meer mensen gedrag laten zien dat aansluit op de wet. Daarom is het belangrijk dat rijk en gemeenten vanaf nu sociaal professionals helpen bij het uitdragen van deze nieuwe norm. Deze wetswijziging is hét moment om samen vol in te zetten op preventie, zodat seksueel geweld voorkomen kan worden.
Dit is een origineel bericht van Movisie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024
21 DEC 2024
20 DEC 2024