Manieren waarop het personeelstekort wordt aangepakt

21 NOV 2024 12:29 | Traffic Family

Nederland kampt al enkele jaren met een vrij groot personeelstekort. Het ziet ernaar uit dat dit tekort niet zomaar gereduceerd wordt. Daarom maken werkgevers en andere organisaties volop gebruik van bepaalde methodes om ervoor te zorgen dat dit tekort maar een beperkt effect heeft. In dit artikel bespreken we wat deze methodes zijn.

Freelancers inhuren

De eerste manier waarop het personeelstekort wordt aangepakt is door middel van freelancers inhuren. Een freelance opdracht is hierbij de makkelijkste methode om aan een freelancer te komen, want zo weet men meteen dat zij de doelgroep zijn voor een bepaalde taak. Het mooie aan freelancers is dat werkgevers hier verschillende kanten mee op kunnen. Zo kan een opdracht tijdelijk zijn, waardoor ze geen zaken zoals een contract hoeven op te stellen. Als een samenwerking bevalt, kan het echter ook de mogelijkheid bieden om een freelancer uiteindelijk als werknemer in dienst te nemen.

Platforms gebruiken

Ten tweede zie je dat platforms volop gebruikt worden om het personeelstekort aan te pakken. Dit komt doordat het ontzettend eenvoudig is om op een platform, zoals Striive, een opdracht te plaatsen. Vervolgens kan er bekeken worden of degenen die de opdracht willen aannemen, voldoen aan de eisen van de organisatie. Dit is een ontzettend eenvoudige manier om vraag en aanbod met elkaar te verbinden zonder dat er talloze uitzendbureaus of tussenpersonen aan te pas komen.

Flexibele werkregelingen

Als derde zijn flexibele werkregelingen een populaire methode die volop wordt toegepast om de effecten van het personeelstekort tot een minimum te beperken. Veel bedrijven realiseren zich dat traditionele negen-tot-vijf schema’s soms minder aantrekkelijk zijn voor potentiële medewerkers. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om hun eigen werkuren aan te passen, zoals thuiswerken of flexibele starttijden, kunnen organisaties een breder scala aan kandidaten aantrekken. Niet alleen kunnen werknemers hierdoor hun werk efficiënter in hun persoonlijke schema passen, maar het kan ook de werk-privébalans en algemene werktevredenheid verbeteren. Dit resulteert vaak in een gelukkiger en productiever team, wat weer leidt tot een betere personeelsbezetting en minder verloop.

Automatisering

Tevens is automatisering een veelvoorkomend hulpmiddel wat ervoor zorgt dat een tekort aan personeel niet zo’n groot probleem is als het normaliter zou zijn. Door processen te automatiseren, kunnen organisaties efficiënter werken en de druk op bestaande werknemers verlichten. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde klantenservicebots die routinematige vragen beantwoorden, of aan software die complexe data-analyses uitvoert. Dit betekent natuurlijk niet dat technologie de menselijke factor volledig vervangt. Het is meer een hulpmiddel dat repetitieve taken overneemt, zodat medewerkers hun creativiteit en probleemoplossend vermogen op andere gebieden kunnen inzetten. Uiteindelijk kan deze symbiose tussen mens en technologie zorgen voor een soepelere werkstroom en een productievere organisatie.

Interne doorgroeimogelijkheden

Als vijfde valt op dat internet doorgroeimogelijkheden inmiddels volop als middel worden ingezet tegen het personeelstekort in Nederland. Het stelt medewerkers in staat om hun carrière binnen het bedrijf op te bouwen, terwijl het tegelijkertijd het bedrijf helpt om talenten binnen de organisatie te behouden. Maar hoe wordt dit door bedrijven precies opgezet? Denk dan met name aan het bieden van mentorships. Echter zijn er ook opleidingsprogramma’s die worden aangeboden. Bedrijven die investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers sturen een duidelijke boodschap: “We zien jou, we waarderen jou en we willen dat je hier floreert.” Het bevordert niet alleen de loyaliteit, maar creëert ook een cultuur van groei en innovatie.

Met onderwijsinstellingen samenwerken

Samenwerken met onderwijsinstellingen is als het leggen van een stevige brug naar de toekomst. Deze samenwerking biedt niet alleen een frisse stroom van jong talent, maar ook een uitwisseling van kennis en ideeën. Denk aan studentenstages die praktische ervaring bieden en frisse perspectieven naar het bedrijf brengen. Door samen te werken aan studies en onderzoeken kunnen zowel bedrijven als instellingen profiteren van elkaars expertise en inzichten. Tevens kunnen bedrijven zo aan personeel komen voordat ze de arbeidsmarkt betreden, waardoor ze hun concurrenten een stap voorblijven.

Flexwerken

Tot slot komt flexwerken steeds vaker voor, mede doordat hierdoor het personeelstekort niet zoveel wordt gevoeld binnen een organisatie. Hierbij winnen beide partijen. Veel mensen willen namelijk een flexibeler werkrooster hebben doordat ze andere verantwoordelijkheden hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een vader die op zijn kinderen past of iemand die af en toe zijn of haar ouders moet verzorgen. Door flexwerken mogelijk te maken, bereiken werkgevers meer mensen die graag voor ze aan de slag willen gaan. Hierdoor kan het personeelstekort als sneeuw voor de zon verdwijnen, terwijl ze ook nog eens tevreden werknemers behouden. Daardoor is dit zeker een interessante tool om te gebruiken.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen