'Bed-bad-brood is effectief, plannen minister Faber gaan leiden tot problemen'

05 SEP 2024 16:21 | Movisie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Romy Santpoort

Aanleiding:
Faber schrapt financiering 'bed-bad-brood', gemeenten vrezen overlast en onveiligheid

Minister Faber stopt de financiering van de bestaande opvang voor mensen zonder geldige verblijfsvergunning. Uit onderzoek blijkt echter dat deze manier van opvang goed werkt.

Goede en menselijke opvang werkt om mensen beter en sneller te laten integreren. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Ook werkt juist kleinschalige opvang om het draagvlak bij omwonenden te vergroten. Het is dan ook onbegrijpelijk dat minister Faber ervoor kiest deze onderzoeksresultaten te negeren.

Zij stopt de bijdrage aan gemeenten voor de opvang van mensen zonder geldige verblijfspapieren en stelt dat het bieden deze opvang ‘rijksbijdrage is aan opvang van mensen die al lang hadden moeten vertrekken’. Dit is feitelijk onjuist: het is juist een bijdrage aan het vinden van een goede oplossing voor veel mensen in een kwetsbare positie.

De opvang voor ongedocumenteerden, zoals deze in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Utrecht de afgelopen jaren heeft bestaan, heeft in de afgelopen jaren aan 2065 mensen begeleiding en onderdak geboden, zo blijkt uit een evaluatie van het WODC. Voor 18 procent van de mensen die uitstroomden, leidde dit tot een structurele oplossing: zij zijn teruggekeerd naar het land van herkomst of bleken toch recht te hebben op een verblijfsvergunning. Voor nog eens 41 procent is er een tijdelijke oplossing gevonden. Velen bleken alsnog recht te hebben op bescherming in Nederland. Ook werkt de opvang in het verbeteren van het welzijn van mensen, draagt het bij aan de openbare orde en het veiligheidsgevoel van de buurt én is er meer zicht op de situatie van de groep mensen zonder geldige verblijfspapieren, blijkt uit onderzoek.

Eerder beschreef Movisie de opvang van mensen zonder geldige verblijfsvergunning al in de publicatie ‘Asielopvang: wat werkt bij het informeren en betrekken van inwoners’ als goed voorbeeld van hoe de gemeente Amsterdam draagvlak onder inwoners heeft gecreëerd. 

Het stoppen van de financiering en het beperken van de mogelijkheden zal dan ook enkel leiden tot meer problemen: voor mensen zonder geldige verblijfsvergunning, die dan weer op straat terechtkomen. Voor gemeenten, die dan weer te maken krijgen met een groep mensen in een uitzichtloze situatie. En voor het Rijk, dat geen zicht meer heeft op de problemen die op deze manier zullen ontstaan.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid