Meer dan 100.000 kinderen geboren sinds begin Rohingya-crisis

27 AUG 2020 07:00 | Save The Children Nederland

Sinds het begin van de Rohingya-crisis, nu drie jaar gelden, werden 108.037 kinderen in gevangenschap in Bangladesh en Myanmar geboren, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Save the Children. Het gaat voornamelijk om kinderen uit de Rohingya-gemeenschap. De ruim 100.000 kinderen werden geboren in omstandigheden die niet geschikt zijn voor kinderen. Zo is er beperkt toegang tot gezondheidszorg en onderwijs, is er geen bewegingsvrijheid en zijn de kinderen en hun families bijna volledig afhankelijk van hulp. Save the Children roept op tot een snelle oplossing van de crisis die nu al drie jaar duurt.

Bangladesh: bijna 10 procent is kind onder 3 jaar

Volgens berekeningen verblijven 75.971 kinderen onder de drie jaar momenteel in de vluchtelingenkampen van Cox’s Bazar in Bangladesh. Dat is negen procent van alle vluchtelingen ter plekke. Dit betekent dat al deze kinderen werden geboren nadat hun moeders naar Bangladesh vluchtten. Drie jaar geleden ontvluchtten meer dan 700.000 Rohingya het nietsontziende geweld in Myanmar, dat de VN als een 'schoolvoorbeeld van etnische zuivering' beschreef.  

Zo kwam de driejarige Runa (echte naam bij ons bekend) ter wereld tijdens de slopende vlucht van haar moeder op de grens tussen Myanmar en Bangladesh. Runa lijdt aan chronische ondervoeding. "Ik maak me zorgen over de opleiding van mijn kinderen, hun toekomst en hun gedrag", vertelde Runa's moeder Hamida (echte naam bij ons bekend) aan Save the Children. "Ik kan ze niet geven waar ze om vragen, want we hebben geen geld. We kunnen hun dromen niet waarmaken. Ik kan ze niet genoeg te eten geven."

Myanmar: bijna 25 procent is kind onder 7 jaar

Sinds 2012 verblijven zowel Rohingya-moslims als Kaman-moslims, als gevolg van eerdere golven van etnisch geweld, in vluchtelingenkampen in de staat Rakhine in Myanmar. In Myanmar verblijven circa 32.066 kinderen jonger dan zeven jaar, verspreid over 21 kampen. Dit aantal komt neer op ongeveer 25 procent van de ontheemde bevolking. 

Onno van Manen, landendirecteur Bangladesh voor Save the Children: "De geboorte van een kind is een vreugdevolle gelegenheid, maar deze kinderen hebben aan het kortste eind getrokken. Ze zijn geboren in omstandigheden waarin hun gezinsleden niet kunnen werken, waar ze beperkte toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg en geen bewegingsvrijheid hebben. Geen enkel kind mag in een gesloten kamp geboren worden of gescheiden zijn van andere kinderen omdat ze toevallig tot een andere etnische of religieuze gemeenschap behoren.”

Snelle oplossing

Save the Children roept op tot een snelle oplossing van de crisis die nu al drie jaar duurt. Van Manen: “Rohingya-kinderen en -families moeten vrijwillig en op een veilige en waardige manier naar hun huizen in Myanmar kunnen terugkeren. Wereldleiders, vooral degenen die nauwe banden hebben met Myanmar, moeten er alles aan doen om tot een ​​snelle oplossing van deze crisis te komen. We kunnen niet toestaan ​​dat kinderen hun hele jeugd in gevangenschap doorbrengen.”

  

Voor interviewverzoeken: er is een Nederlander ter plekke, namelijk de directeur van Save the Children Bangladesh. Over dit onderzoek: • Voor dit onderzoek analyseerde Save the Children de bevolkingsgegevens van vluchtelingenkampen in Bangladesh (sinds augustus 2017) en kampen voor ontheemden in de staat Rakhine in Myanmar (sinds 2012). • Save the Children berekende dat 108.037 kinderen in de kampen van Cox's Bazar en Rakhine werden geboren en maakte daarbij gebruik van bevolkingsgegevens van UNHCR. • Met behulp van UNHCR-gegevens van Cox's Bazar tot en met 31 mei 2020 ontdekte de kinderhulporganisatie dat er momenteel naar schatting 75.971 kinderen onder de drie jaar in de vluchtelingenkampen in Cox's Bazar verblijven. Dat is negen procent van de totale vluchtelingenpopulatie. • Gebaseerd op gegevens van UNHCR uit Myanmar tot december 2019 schat Save the Children dat er 32.066 kinderen jonger dan zeven jaar zijn, verspreid over 21 kampen, wat neerkomt op meer dan 25 procent van de ontheemde bevolking. • In Bangladesh werd het cijfer van 75.971 kinderen onder de drie berekend door de populatie van kinderen van 1-4 jaar te delen door twee en dat toe te voegen aan de populatie van kinderen jonger dan één jaar. • In Myanmar werd het cijfer van 32.066 berekend door de populatie van kinderen van 6-11 jaar te delen door zes om de geschatte populatie van 6-7 jaar vast te stellen en dat op te tellen bij de populatie van kinderen van 0-5 jaar. Over het werk van Save the Children in Myanmar en Bangladesh: • Save the Children ondersteunt meer dan 230.000 mensen uit verschillende etnische en religieuze gemeenschappen in de centrale deelstaat Rakhine, onder wie zo'n 130.000 ontheemde Rohingya- en Kaman-mensen in 21 kampen voor ontheemden. De hulporganisatie biedt op verschillende manieren steun aan de gemeenschap, met programma's op het gebied van onderwijs en gezondheid, voeding, water en sanitaire voorzieningen, cash vouchers en kinderbescherming. • Save the Children werkt sinds 1995 in Myanmar, in negen staten van het land. Haar programma's in Myanmar omvatten: het verbeteren van de toegang van kinderen tot gezondheid en voeding; ervoor zorgen dat alle kinderen in Myanmar worden beschermd; het handhaven van de rechten van kinderen; ervoor zorgen dat elk kind onderwijs krijgt; armoede in huishoudens aanpakken. • Save the Children is een van de leidende internationale hulporganisaties in Cox's Bazar, Bangladesh, waar in totaal 853.140 Rohingya-vluchtelingen en leden van de gastgemeenschap, onder wie meer dan 469.430 kinderen, sinds de escalatie van de crisis in augustus 2017 verblijven. • Save the Children heeft meer dan 1.300 medewerkers en vrijwilligers die de Rohingya Response-programma's ondersteunen op het gebied van kinderbescherming, toegang tot onderwijs, gezondheid en voeding, water, sanitaire voorzieningen en hygiënediensten, evenals de distributie van onderdak en voedsel.

Meer binnen deze rubriek