Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft prof. dr. Hedwig van Bakel benoemd tot hoogleraar Klinische psychologie bij de faculteit Psychologie. De benoeming gaat in per 1 november 2024.
Over de leerstoel
De leerstoel richt zich op onderwijs, onderzoek en valorisatie op het gebied van Klinische psychologie. Hedwig van Bakel zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het klinisch psychologisch onderwijs binnen de bacheloropleiding en de twee afstudeervarianten Klinische psychologie en Klinische kinder- en jeugdpsychologie.
Onderzoek binnen de leerstoel
Het onderzoek zal zich richten op het beter begrijpen van de ontwikkeling en behandeling van psychopathologie in een dynamische en digitale omgeving. Uitgaande van een transdiagnostisch perspectief is enerzijds het doel om meer inzicht te krijgen in de kwetsbaarheden en risicoprofielen van mentale problemen en anderzijds de werkzaamheid te onderzoeken van preventie- en behandelinterventies bij deze problemen. Er zal specifiek aandacht zijn voor de rol van relaties bij het ontstaan, diagnostiek en behandeling van psychische problemen. Van Bakel zal zich in haar onderzoeken richten op zowel kinderen, volwassenen en ouderen. Bovendien zal het onderwijs en onderzoek aansluiten bij recente ontwikkelingen en vragen uit de praktijk en relevante klinisch psychologische thema’s in de maatschappij.
Over Hedwig van Bakel
Prof. dr. Hedwig van Bakel (1971) studeerde orthopedagogiek en neuro- en revalidatiepsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en behaalde de Executive Master of Health Administration (MHA) aan TIAS Business School. In 2002 promoveerde ze cum laude bij dezelfde universiteit. Ze was als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit en sinds 2004 als universitair (hoofd)docent aan Tilburg University. Sinds 2011 is ze tevens bijzonder hoogleraar Infant Mental Health bij Tilburg University. Haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten richtten zich op de rol van relaties en sociale interacties bij (behandeling van) kinderen en volwassenen met mentale problemen. Naast haar academische werk, was ze als neuropsycholoog en orthopedagoog verbonden aan AMC Maastricht, Radboud MC Nijmegen en sinds 2006 als Gz-psycholoog bij verschillende instellingen. Haar klinische ervaring en opgebouwde netwerk met praktijkinstellingen zal ze inzetten om onderwijs, onderzoek en klinische praktijk zo optimaal mogelijk te verbinden.
Dit is een origineel bericht van Open Universiteit
Ga naar alle berichten van deze organisatie.