Annemarie van Hinsberg
Aanleiding:
Discriminatie bij het uitgaan: 'Gebeurt veel vaker dan wordt gemeld'
De NOS kopte op 31 juli 2024 dat discriminatie bij het uitgaan veel vaker gebeurt dan dat het wordt gemeld. Honderden jongeren die op NOS Stories een vragenlijst invulden, vertellen over hun ervaringen met discriminatie bij het uitgaan en dat ze het nut niet inzien van melden omdat dit toch niets oplevert. Melden is ook niet de oplossing, want wachten totdat jongeren een melding maken is wachten tot het te laat is. Belangrijker is dat er wordt ingezet op preventie.
Zorg voor preventie
De verantwoordelijkheid om er iets aan te doen, ligt nu primair bij de jongeren zelf. Ze moeten zelf maar zien hoe ze met ervaren discriminatie omgaan. Meld je het niet, dan gebeurt er ook niet echt iets. Maar meld je het wel, dan is het kwaad al geschied. Natuurlijk moet de horecagelegenheid ter verantwoording worden geroepen als ze discrimineert. Maar net zo belangrijk of zelfs belangrijker is dat er preventief actie wordt ondernomen.
Helder deurbeleid
We weten inmiddels op basis van diverse onderzoeken al jaren dat discriminatie in de horeca plaatsvindt, overigens ook op grond van leeftijd of een fysieke beperking. Inmiddels is er ook kennis over hoe gewerkt kan worden aan preventie. Het is bijvoorbeeld belangrijk om normstellend te zijn in de vorm van een campagne waarbij horecagelegenheden gevraagd worden om zich aan te sluiten. Denk aan posters bij de deur waarop duidelijk staat dat iedereen welkom is ongeacht diens achtergrond of kleur, seksuele gerichtheid of beperking. Daarbij zou ook het deurbeleid helder moeten zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een aantal niet discriminerende huisregels die zichtbaar bij de deur hangen. Die huisregels mogen dan ook echt de enige grond tot weigering zijn.
Dit is een origineel bericht van Movisie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024
21 DEC 2024
20 DEC 2024