'Extra koelmaatregelen noodzakelijk voor sporters in Parijs'

30 JUL 2024 10:54 | Kenniscentrum Sport & Bewegen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Willem-Paul Wiertz

Aanleiding:
Hittegolf Frankrijk: olympische sporters lopen het gevaar te bezwijken van de hitte | de Volkskrant

Frankrijk kampt deze week met extreme hitte. In het zuiden lopen de temperaturen inmiddels op tot 40 graden Celsius. Met spanning wordt gekeken hoe de hittegolf zich de komende dagen ontwikkelt en hoe Parijs er vanaf komt. Sporters die meedoen aan de Olympische Spelen doen er goed aan om rekening te houden met de hoge temperaturen.

De Franse autoriteiten raden mensen aan om tijdens de warmste uren van de dag binnen te blijven. Bij de Olympische Spelen zijn er voorlopig geen extra maatregelen van kracht. Om het hoofd koel, en hun prestaties op peil te houden, zijn koelmaatregelen voor de sporters noodzakelijk. Zo kunnen ze voor hun wedstrijd of race een koude duik nemen: dit onttrekt warmte aan het lichaam. Hierdoor kunnen ze meer warmte opslaan voordat hun lichaamstemperatuur zo ver oploopt dat hun prestaties afnemen.

Het dragen van koelvesten gedurende de warming up helpt eveneens. Spiergroepen die actief moeten zijn tijdens de wedstrijd worden dan wel warm, maar de lichaamstemperatuur stijgt minder. Het drinken van ice slurry’s is ook een optie, maar alleen als de sporter dit tijdens trainingen ook al eens heeft geprobeerd – maag- en darmklachten horen tot de bijwerkingen.

Of sporters nu kiezen voor een koud bad, koelvest, ice slurry of een combinatie hiervan is van minder belang, zolang ze maar íets kiezen. Als het minder energie kost om hun lichaam te koelen, hebben ze meer over om tijdens de Olympische Spelen de best mogelijke prestatie te leveren.

https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-presteren-in-de-hitte/ https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-koelen/

Meer binnen de rubriek Sport