Calcasa wint kort geding tegen VBO

01 JUL 2021 09:00 | Calcasa

Delft, 1 juli 2021

Gisteren heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag geoordeeld dat VBO haar onjuiste en onrechtmatige mededelingen over de Calcasa Desktoptaxatie op straffe van een dwangsom moet rectificeren.

Calcasa is het kort geding tegen VBO gestart, omdat VBO haar leden het gebruik van de door Calcasa ontwikkelde Desktop Taxatie herhaaldelijk had afgeraden en daarbij diverse onjuiste en misleidende mededelingen had gedaan over de Desktop Taxatie. De voorzieningenrechter is het daarmee eens en heeft VBO nu bevolen om de volgende rectificatietekst op haar website te plaatsen en aan haar leden te communiceren:

Rectificatie over de Calcasa Desktoptaxatie

In de nieuwsbrieven van VBO van 5 mei 2021 en 21 mei 2021 hebben wij u gewaarschuwd voor het gebruik van de Desktoptaxatie die ING Bank, Calcasa en Taxatheek hebben ontworpen. Bij vonnis van 30 juni 2021 heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat onze uitlatingen over de Desktoptaxatie onjuist zijn en onrechtmatig zijn jegens Calcasa voor zover die vermelden of suggereren dat de Desktoptaxatie zich nog in de testfase bevindt en dat de Desktoptaxatie niet voldoet aan de eisen van de NRVT die met ingang van 30 juni 2021 van kracht zullen zijn. Of de Desktoptaxatie zal voldoen aan de nieuwe eisen van de NRVT was op 5 en 21 mei 2021 nog onzeker, omdat de NRVT op dat moment nog geen regelgeving had vastgesteld ten aanzien van hybride taxaties.

Met de mededeling dat leden die gebruik maken van de Desktoptaxatie het risico lopen op enorme schade, had VBO de bedoeling haar leden te waarschuwen voor mogelijke civielrechtelijke en tuchtrechtelijke gevolgen indien zij meewerken aan pilots, vooruitlopend op nieuwe regelgeving. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat dit onvoldoende duidelijk is uit de tekst van de nieuwsbrief.

Calcasa directeur Tijs Pellemans is tevreden met het vonnis: “Wij zijn tevreden met het oordeel van de voorzieningenrechter dat VBO haar onjuiste en onrechtmatige uitlatingen over de Desktop Taxatie moet corrigeren. Wij hebben met diverse partijen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een betrouwbare en veilige hybride taxatievorm. Dat zowel NHG als diverse hypotheekverstrekkers de Desktop Taxatie accepteren, geeft wel aan dat er veel behoefte is aan ons product en dat wij zijn geslaagd in onze opzet. Het is goed dat de onjuiste beeldvorming vanuit VBO door deze uitspraak van de voorzieningenrechter wordt gecorrigeerd en dat eventuele onduidelijkheden over de veiligheid en betrouwbaarheid van de Desktop Taxatie worden tegengegaan.”  

Sinds 24 juni kunnen consumenten en hypotheekadviseurs bij Calcasa een Desktop Taxatie aanvragen. Kijk voor meer informatie op https://desktoptaxatie.nl/.

Meer binnen deze rubriek