Studenten duiken in de Cash Kas tijdens de Week van het Geld
“We zagen openhartige gesprekken, bijvoorbeeld over hoe verleidelijk het is om snel geld te lenen en wat de gevolgen daarvan zijn op lange termijn.” Met deze woorden blikt Paula Smith, onderzoeker bij het lectoraat Jeugd en Samenleving van Inholland, terug op de opening van de Cash Kas tijdens de Week van het Geld. “Studenten gaven aan dat ze zich soms machteloos voelen, maar dat het enorm helpt om hier met elkaar over te praten.”
Bij Hogeschool Inholland Amsterdam konden studenten vanaf dinsdag 25 maart letterlijk en figuurlijk in het onderwerp duiken. De Cash Kas – een levensgrote kas gevuld met gouden ballen, opblaaskrokodillen en -haaien – trok veel studenten die in gesprek gingen over schulden, financiële uitdagingen en de invloed van onze consumptiemaatschappij.
Financiële zorgen onder jongeren
Schulden en geldproblemen komen steeds vaker voor onder jongeren. Studieschulden lopen op, terwijl betaalmethoden zoals achteraf betalen, online leningen en cryptobeleggingen het steeds makkelijker maken om financiële risico’s aan te gaan. Tegelijkertijd wordt er nauwelijks over gesproken. “Veel jongeren voelen schaamte als het gaat om schulden,” zegt Paula Smith. “Ze denken dat ze de enigen zijn met financiële zorgen, terwijl dit een breed maatschappelijk probleem is. Door open gesprekken te voeren, realiseren ze zich dat ze niet alleen staan.”
Uit gesprekken in de Cash Kas bleek dat studenten niet altijd zicht hebben op hun eigen financiële situatie. Onverwachte kosten, hoge huurprijzen en de verleidingen van de consumptiemaatschappij maken het voor hen lastig om overzicht te houden.
Speels maar serieus
Het doel van de Cash Kas is om op een laagdrempelige manier het gesprek over geld en schulden te openen. De luchtige setting, met spelelementen zoals de gouden ballen en opblaasdieren, zorgde ervoor dat studenten zich vrijer voelden om hun ervaringen te delen.
Chantal Deken, oprichter van Debadderen en medeorganisator van de Cash Kas, zag hoe studenten hierdoor makkelijker het gesprek aangingen: “Het is goed om te zien hoe studenten zich direct op hun gemak voelen en ervaringen delen. Door het taboe te doorbreken, zetten we zo stappen naar hun financiële veerkracht.”
Naast gesprekken konden studenten deelnemen aan tests en vragenlijsten over hun financiële gedrag en kregen ze informatie over financiële bewustwording en ondersteuning.
Onderzoek en toekomst
De Cash Kas is niet alleen een bewustwordingsactiviteit, maar ook onderdeel van wetenschappelijk onderzoek naar schuldenpreventie bij jongeren. De verhalen en inzichten die tijdens de Week van het Geld in de Cash Kas zijn verzameld, worden gebruikt voor verder onderzoek.
Dit onderzoek, geleid door Paula Smith, richt zich op het ontwikkelen van betere financiële educatie en beleid in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen en andere organisaties. “We willen niet alleen bewustwording creëren, maar ook concrete oplossingen ontwikkelen waarmee jongeren beter voorbereid de toekomst ingaan,” aldus Smith.
Volgens haar moet financieel jongerenbeleid in co-creatie mét jongeren en professionals worden ontwikkeld, wil het effectief zijn. Met de gemeente Haarlem doet ze dit als onderdeel van haar onderzoek. En met steun van de gemeente Amsterdam ontwikkelt ze onderwijsmateriaal voor Inholland en het ROC van Amsterdam-Flevoland.
Over de Week van het Geld
De Week van het Geld is een jaarlijks initiatief met als doel jongeren bewust te maken van hun financiële keuzes en hen te helpen financieel veerkrachtig te worden.
De bijgevoegde afbeeldingen zijn rechtenvrij te gebruiken.
Dit is een origineel bericht van Hogeschool Inholland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.