PERSBERICHT
Old School Safety geeft nieuwe generatie veiligheidskundigen de kijk van een oude rot
Jos Villevoye: “Laten we onze veiligheidsklassiekers in ere houden”
Niks verliest zijn waarde; de waarde verschuift hoogstens. Met die gedachte schreef de bijna 50-jarige veiligheidskundige Jos Villevoye zijn boek Old School Safety. Géén managementboek, géén lesboek en géén handboek, zo zegt hij zelf, maar eerder een mild manifest. Met zijn tweede titel wil Villevoye de nieuwe generatie veiligheidskundigen hernieuwd laten kennismaken met de klassiekers in zijn vak. “Ik ken mijn klassiekers. Ik koester ze. Ik vind er ook duidelijk iets van. De ene spreekt me meer aan dan de ander. Ik blijf continu op zoek naar een eigentijdse interpretatie en toepassing.”
In een wereld waarin alles ‘nieuw’ lijkt, worden klassiekers soms als kind met het badwater weggegooid of te kritisch behandeld, zo is de overtuiging van Villevoye. Dat is deels begrijpelijk, want elke generatie definieert telkens opnieuw zijn eigen kijk op onder meer wetenschap, politiek en kunst. Villevoye: “Sommige methoden, technieken en opvattingen worden ouderwets en raken in onbruik, sommige overleven de tand des tijds, sommige worden klassiekers en andere worden verstoten omdat ze achterhaald zijn.”
‘Klassiekers’ zijn een blijvende bron van inspiratie, vindt Villevoye, waar nieuwe generaties steeds op teruggrijpen. In de muziekwereld noemen rappers die klassiekers old school. Voor de old-school-kennis van de veiligheidskunde breekt Villevoye graag een lans, omdat ze tijdloos van toepassing zijn. Zó nieuw is de wereld volgens hem namelijk ook weer niet: “Hoe nieuw is ‘nieuw’ eigenlijk? Is het nog nooit vertoond óf nog nooit in díé vorm vertoond? Zijn veel van de ‘nieuwe’ veiligheidsconcepten niet gewoon een doorontwikkeling van oude opvattingen? Zijn oude veiligheidsconcepten, rekening houdend met de invloed van onder meer tijdgeest, niet gewoon nog goed bruikbaar in de nieuwe tijd?”
Een van die veiligheidsklassiekers is de ongevallenpiramide van Heinrich, volgens Villevoye “toch wel een van de pioniers van de moderne veiligheidskunde. Heinrich is zonder twijfel, en in de positieve zin, old school te noemen. Toch valt hem de laatste jaren minder lof ten dele dan hij verdient. Tegenwoordig ben je vóór Heinrich of ertegen. Zijn ongevallenpiramide wordt bejubeld of gehekeld. De tegenstanders focussen op de misvattingen en beperkingen van dit conceptuele model; de voorstanders handelen vaak uit blind vertrouwen.”
Hoe ‘ouderwets’ wellicht ook, Villevoye wil graag zijn opgebouwde kennis en ervaring overdragen en daarbij de klassiekers in ere herstellen – of in ieder geval levend houden voor de volgende generatie van 18- tot 24-jarige veiligheidskundigen (in opleiding). Maar eigenlijk trekt Villevoye de doelgroep breder: zijn boek is bestemd voor iedere veiligheidskundige die “jong in ervaring en jong van geest is – wat trouwens ook bóven de 24-jarige leeftijd het geval kan zijn”. Old School Safety heeft hij voor hen geschreven in krachtige, thematische hoofdstukken die los van elkaar gelezen kunnen worden, maar wel een rode draad bevatten. Dat is logisch, vindt hij, want veiligheidskunde is een samenspel van kennis, methoden en technieken.
Het eerste deel behandelt het ‘leesplankje’ van de veiligheid, met daarin de kernbegrippen gevaar, risico, kans, gevolg en oorzaak. Het tweede deel gaat in op het ‘prentenboek’ van de veiligheid, want visuele concepten zijn belangrijk in de veiligheidskunde. Villevoye kijkt daarbij naar vier klassieke modellen, waaronder die van Heinrich. In het derde deel zoomt hij in op het begrip ‘risico’. Dat doet hij aan de hand van drie vaak toegepaste methoden in het werkveld. In deel vier staat Villevoye stil bij de succesfactor beheersing en de patronen en wetmatigheden waarnaar de veiligheidskundige op zoek gaat. Tot slot behandelt hij lijsten als handig middel om veiligheid slim te organiseren en rapportages om alle belanghebbenden goed te informeren en te ondersteunen in hun werk.
EINDE
Over de auteur
Jos Villevoye is veiligheidsprofessional. Jos is van huis uit chemisch technoloog en tegenwoordig docent integrale veiligheidskunde (IVK). Hij heeft jarenlange ervaring met het adviseren van Brzo-bedrijven.
Algemene informatie
Over VMN Media
VMN Media is de B2B-uitgever van Nederland. Wij voorzien dagelijks honderdduizenden professionals van gespecialiseerde content. Met onze merken zijn we actief in meer dan 16 branches waaronder Arbo. Meer informatie vindt u op www.vmnmedia.nl en www.arbo-online.nl.
Dit is een origineel bericht van VMN Media
Ga naar alle berichten van deze organisatie.