Op 6 september vond in woonzorgcentrum Velserduin in IJmuiden de feestelijke bijeenkomst plaats waarbij de leerlingen van de geheel nieuwe zij-instroomopleiding MBO Verpleegkundige met elkaar konden kennismaken. Vertegenwoordigers van het Spaarne Gasthuis, Zorgbalans en LOI en ook VWS-afgevaardigde Katja Mur heetten de leerlingen welkom en benadrukten het bijzondere karakter van de zij-instroomopleiding. Spaarne Gasthuis en Zorgbalans zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan met opleider LOI om zo een nieuwe doelgroep om te scholen tot verpleegkundige.
Uniek traject
Om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het landelijke personeelstekort in de zorg, hebben de twee zorginstellingen de handen ineen geslagen. Samen met LOI is een opleidingsprogramma ontwikkeld dat door Spaarne Gasthuis en Zorgbalans wordt betaald. Tot op heden was het vrijwel onmogelijk om als werkende vanuit een andere branche over te stappen naar de zorg. Met dit traject hebben de verpleegkundigen in spé niet alleen vanaf de start een passend salaris, maar ook de garantie op een baan. Dit opleidingstraject in de derde leerweg is uniek in Nederland door de opbouw van het programma, de stages door de hele keten en de vrijheid van de leerlingen om keuzes te maken die bij hen passen. De drie organisaties hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere zorginstellingen. Saskia van Nellen, manager van de Spaarne Gasthuis Academie: “Tijdens het zij-instroomtraject maken de leerlingen kennis met de gehele keten: thuiszorg, ziekenhuiszorg en verpleeghuiszorg. De zorg zal in de toekomst steeds meer thuis plaatsvinden. Deze studenten hebben straks kennis van het hele werkveld. Dat komt de kwaliteit van zorg ten goede.”
Intensieve selectie
De animo voor het traject bleek overweldigend. Maar liefst 200 mensen bezochten de voorlichtingsdagen in het voorjaar. Daarvan hebben 80 mensen zich aangemeld voor het voortraject. Door middel van stages, een eerste theoretische module, tests en selectiegesprekken met Spaarne Gasthuis en Zorgbalans is gekeken naar wederzijdse geschiktheid. Een klein deel is hierbij afgevallen, maar heeft een ander traject aangeboden gekregen om ook de stap richting de zorg te maken. Een aantal mensen gaat mee in de tweede lichting van het voortraject.
Feestelijke start
De leerlingen die het voortraject inmiddels achter de rug hebben, waren uitgenodigd bij de kick-off en kregen meer praktische informatie over de opleiding. De eerste groep van 21 leerlingen gaat in november van start, de tweede groep begint in maart. Zij konden alvast kennismaken met hun medestudenten en zijn zeer enthousiast over het traject. Ze hebben heel bewust voor deze carrièreswitch gekozen vanuit uiteenlopende achtergronden. Van kapsters tot leidinggevenden bij een supermarkt en van secretaresses tot een militair.
Katja Mur, directeur Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt bij het ministerie van VWS, sprak haar respect uit voor de motivatie van de studenten en hun keuze voor de zorg. Binnen het ministerie van VWS worden alle mogelijkheden bekeken om meer mensen te interesseren voor een baan in de zorg. “Nieuwe innovatieve methodes zijn nodig, een zij-instroomtraject als dit is precies wat we beogen. Daarom vind ik het goed om hier aanwezig te zijn”, aldus Mur. De ervaring uit andere branches en de frisse blik van deze zij-instromers noemde ze een toegevoegde waarde voor de zorg.
De bestuurders en opleidingscoördinatoren van Spaarne Gasthuis en Zorgbalans hebben veel vertrouwen in de groep en wensen de leerlingen veel succes met deze mooie switch in hun leven.
Dit is een origineel bericht van Zorgbalans
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 NOV 2024
22 NOV 2024