Onderzoek: Steun aan Anne Frank Huis, minder plastic in oceanen en vraag huurauto's groeit

08 AUG 2023 09:42 | ANP Persportaal

De afgelopen week stonden er regelmatig verwijzingen naar onderzoeken op Persportaal. ANP Business licht een aantal van deze berichten uit. 

De maatregelen die de EU eerder dit jaar aankondigde voor de winning van (nieuwe) metalen en mineralen schieten ernstig tekort. De EU heeft voor 24 ‘zeldzame metalen’ maatregelen opgesteld, maar 75 procent hiervan blijkt onvoldoende of onhaalbaar. Dat concludeert de researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade, die per grondstof de stand van zaken bekeek.

Het museum ter nagedachtenis aan Anne Frank en haar familie krijgt dit jaar voor het eerst de hoogste beoordeling van alle Nederlandse vrijetijdsorganisaties. De start van de oorlog in Oekraïne lijkt een belangrijke reden te zijn. Sindsdien is de interesse enorm toegenomen in organisaties die verbonden zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Dit blijkt uit het jaarlijkse Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Nieuw onderzoek toont aan dat er veel minder plastic afval in oceanen en zeeën drijft dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens oceanoloog Mickael Kaandorp blijft vermoedelijk veel plastic aan de oevers van rivieren hangen. Noï Boesten van Schone Rivieren bevestigt dit beeld in een expertquote. “Vijf jaar lang zijn we al bezig de Nederlandse rivieroevers te onderzoeken en daaruit blijkt dat er veel plastic op de oevers achterblijft.

De autoverhuurmarkt gaat stevig groeien de komende jaren. Dat blijkt uit een toekomststudie van KPMG in opdracht van BOVAG. Belangrijkste reden: meer vraag naar flexibel vervoer. Zowel zakelijk als privé, onder meer door de toenemende elektrificatie van het wagenpark. Volgens de onderzoekers groeit de omzet op de Nederlandse verhuurmarkt in de periode tot 2030 met ruim de helft. 

ANP Business selecteert elke werkdag persberichten en expertquotes van Persportaal die opnieuw aandacht verdienen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws