'Het weren van arbeidsmigranten is een ramp voor de Nederlandse economie'

01 JUL 2024 09:06 | Boer & Croon
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Haico Spijkerboer

Aanleiding:
Steeds meer arbeidsmigranten uit EU belanden op straat, Rotterdam grijpt nu in

Met de plannen van de huidige coalitie om de instroom van arbeidsmigranten te beperken, maken veel ondernemers zich zorgen. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van deze flexibele en goedkope arbeidskrachten vrezen dat zij hun bedrijfsactiviteiten niet kunnen handhaven. Dit geldt met name voor sectoren waar men al moeite heeft om lokale werknemers aan te trekken voor laagbetaalde en vaak fysiek zware werkzaamheden.

Onmisbare arbeidskrachten

In de afgelopen jaren is de rol van arbeidsmigranten in Nederland steeds crucialer geworden, met name in de logistiek en andere blue-collar omgevingen waar veel mankracht vereist is. Ook in de landbouw, zoals in de bollen- en aspergeteelt, en in de horeca zijn zij zo goed als onmisbaar. De bijdrage van deze groep werknemers is onmiskenbaar, maar de manier waarop er met ze wordt omgegaan is vaak ronduit beschamend. Zo zien wij vaak seizoensarbeiders dakloos op straat rondzwerven nadat zij uit hun door de werkgever ter beschikking gestelde huisvesting worden gezet. Dit is niet alleen een humanitair probleem, maar vormt ook een economisch risico. Wanneer deze arbeidsmigranten vertrekken naar hun land van oorsprong ontstaan er tekorten aan personeel in essentiële sectoren.

Kabinetsplannen zijn een bom onder de economie

Arbeidsmigranten spelen een vitale rol in de Nederlandse economie. Als de plannen van het nieuwe kabinet echt doorgaan, zal onze economie hier ernstige schade van ondervinden. Het is van groot belang dat de regering de plannen om ze te weren intrekt en juist samen met de werkgevers op zoek gaat naar mogelijkheden om ze van duurzame huisvesting te voorzien en een stabielere werkgelegenheid te waarborgen. De kiezer weet namelijk precies aan te wijzen wie de schuldige is als een bosje asperges straks vijftien euro kost en men in de zomer niet meer op een terras kan zitten bij gebrek aan personeel.

Meer binnen de rubriek Economie en geld