Dit jaar wordt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst voor de 150e maal uitgereikt. Beeldend kunstenaars tot 35 jaar konden tot 1 maart werk inzenden en maar liefst 566 jonge makers gaven aan deze oproep gehoor. De jury heeft de volgende vijftien kunstenaars genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021: Kenneth Aidoo, Rinella Alfonso, Dewy Elsinga, Ricardo van Eyk, Maxime Favre, Philipp Gufler, Mariska Koolen, Alexandra Phillips, Axel Roy, Hend Samir, Thijs Segers, Kaili Smith, Clemence de La Tour du Pin, Cyrill Rafael Vasilyev en Lotte Wieringa.
Uitreiking
Zijne Majesteit de Koning reikt woensdag 14 juli de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden op voordracht van de jury die dit jaar bestaat uit Paula van den Bosch (voorzitter), Heske ten Cate, Zippora Elders, Brian Elstak, Marc Mulders, Sam Samiee en Maaike Schoorel. De winnaars ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro.
Jubileumeditie
De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst viert in 2021 zijn 150-jarig bestaan. Na de uitreiking van de prijzen opent de Koning de jubileumtentoonstelling waar werken van de winnaars en de overige genomineerden te zien zijn. Ter gelegenheid van het jubileum zijn curatoren Mirjam Westen en Richard Kofi gevraagd een bijzondere selectie samen te stellen van kunstwerken van oud-deelnemers aan de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.
Historie
De prijs werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en is daarmee een van de oudste prijzen voor schilderkunst in Nederland. Sinds 2013 zet Koning Willem-Alexander deze traditie voort. De aanmoedigingsprijs heeft zich in de afgelopen 150 jaar ontwikkeld tot een ware traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. Getalenteerde kunstenaars worden gestimuleerd zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De prijs werd eerder uitgereikt aan later toonaangevende kunstenaars, zoals Jan Toorop (1887), Jan Sluijters (1904), Jan Dibbets (1974), Natasja Kensmil (1998) en Raquel van Haver (2018).
Dit is een origineel bericht van Koninklijk Paleis Amsterdam
Ga naar alle berichten van deze organisatie.