'Minimaal één boom per inwoner in Nederlandse gemeentes'

24 SEP 2024 15:09 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Esther de Groot

Aanleiding:
World Environmental Health Day

Op World Environmental Health Day op 26 september staat het creëren van een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving centraal. Gemeenten kunnen hieraan bijdragen door meer bomen te planten, met als doel minstens één boom per inwoner. Zo is er tijdens de steeds heter wordende zomers voldoende schaduw te vinden.

Ingenieursbureau Cobra Groeninzicht en LocalFocus hebben samen een bomenkaart ontwikkeld waarop te zien is hoeveel bomen een gemeente per inwoner heeft. In Amsterdam is er 0,3 boom per inwoner, in Utrecht 0,5, maar er zijn ook gemeentes met meer bomen dan inwoners, zoals Rozendaal (128 bomen per inwoner) en Zeist (4,9 bomen per inwoner). Hoeveel bomen er precies nodig zijn per gebied is te zien in de Landelijke Bomennorm.

Kies de juiste bomen, vermijd invasieve exoten

Niet alle bomen zijn wenselijk. Invasieve soorten, zoals de Amerikaanse eik, horen van nature niet thuis in Nederland en kunnen schadelijk zijn voor andere planten en dieren. Daarnaast hebben bomen verschillende eigenschappen. De wilg trekt bijvoorbeeld 450 insectensoorten aan, terwijl een tamme kastanje maar 11 soorten aan zich bindt. Bomen verschillen ook in hun vermogen om de lucht te zuiveren. Platanen verwijderen binnen 100 meter 25 procent van de luchtvervuiling en dragen zo bij aan een gezonde leefomgeving. Natuur & Milieu biedt een groene en zwarte bomenlijst aan om gemeentes te helpen de juiste boomsoorten te kiezen.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid