'Feestelijke momenten vieren met oog voor bodemdieren'

20 SEP 2024 10:56 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Esther de Groot

Aanleiding:
BODEMDIERENDAGEN

Nieuwe medewerkers krijgen vaak een vrolijk bloemenboeket als welkom. Helaas gebruikt de bloementeelt nog vaak chemische bestrijdingsmiddelen. Op een gemiddeld bloemenboeket komen meer dan 40 gifstoffen voor. Door de gifstoffen kunnen bodemdieren zoals wormen, pissebedden en kevers niet overleven en zonder bodemleven is er geen gezonde en vruchtbare bodem.

Bodemdieren wereldwijd in gevaar

De organisatoren van de Bodemdierendagen (het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research) die van 20 september t/m 7 oktober plaatsvinden, roepen iedereen op te onderzoeken welk leven er onder de voeten kruipt. Deze aandacht is nodig omdat de jungle aan grote en vooral kleine bodemdieren vaak wordt onderschat. Betere zorg voor het ondergrondse leven is noodzakelijk omdat zij de basis vormt voor alles wat bovengronds leeft. De bloementeelt brengt het bodemleven zowel in Nederland als elders in gevaar, want bloemen zoals rozen, chrysanten en gerbera’s komen uit Afrika en Zuid-Amerika en daar gelden andere regels voor gifgebruik. 

Tips voor een duurzaam boeket

Gelukkig zijn er voor bedrijven alternatieven om de negatieve gevolgen van bloemenboeketten op het bodemleven te voorkomen. Zoals bloemen uit het buitenland vermijden en kiezen voor seizoensbloemen uit de Nederlandse buitenbodem, bijvoorbeeld uit een biologische pluktuin. Controleer of de bloemen biologisch zijn. Keurmerken zoals EU-biologisch, MPS-A, ECO en On the way to PlanetProof hanteren namelijk strenge eisen voor bestrijdingsmiddelen. In het najaar en de winter zijn er weinig bloemen en zijn droogboeketten een betere keuze.

De Stimular-wegwijzer Biodiversiteit en bedrijven helpt bedrijven en organisaties om zelf doelgericht en stapsgewijs te werken aan meer natuur op het bedrijfsterrein > https://www.stimular.nl/doe-het-zelf/biodiversiteit-bedrijven/

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid