'Echt groene impact met een duurzame hovenier'

11 JUL 2024 08:00 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Esther de Groot

Aanleiding:
Hoveniers onder de loep op hoveniersmaandag: Hoe scoren ze online? | Places.nl

Ondernemers onderschatten vaak het belang van natuur rondom hun bedrijfspand. Onderzoek heeft aangetoond dat een groene werkomgeving zorgt voor minder stress, hogere creativiteit en meer werkgeluk. Voor (toekomstige) werknemers is een bedrijfsgebouw met voldoende verschillende beplanting dan ook belangrijk. Hoogste tijd voor ondernemers om samen met de hovenier goed te doen voor zowel hun medewerkers als voor de insectensoorten in de omgeving. 

Veel plantgoed bevat gif

Recent onderzoek van Pan Action Network (PAN) toont aan dat diverse tuincentra met gif bespoten plantgoed verkopen. Dit is gevaarlijk voor mensen, insecten en vogels. Het is daarom belangrijk dat ondernemers een duurzame hovenier kiezen die beplanting uit biologische teelt (SKAL) gebruikt. Keurmerken voor hoveniers zoals NL GreenlabelWilde Weelde of Kleurkeur helpen bij het maken van een verantwoorde keuze. 

Blije bijen, werknemers en werkgevers

Een duurzame hovenier zorgt ervoor dat elke periode van het jaar wat in bloei staat. Dit is niet alleen fijn voor bijen en andere insecten, maar ook voor werknemers. Werkstress kost 3,3 miljard euro per jaar (TNO, 2021). Uitzicht op divers groen zorgt al na vijf minuten voor stressvermindering. Aantrekkelijke planten, struiken en bomen in de directe werkomgeving nodigen werknemers uit om tijdens de lunch naar buiten te gaan en te bewegen. Met een positief effect op hun gezondheid. Werknemers die gezond zijn en minder stress hebben zijn minder vaak ziek. Dit bespaart tijd en geld voor de werkgever. 

Een hovenier kiezen

Ondernemers die met de hovenier in gesprek willen over duurzaamheid, kunnen gebruik maken van handige gesprekspunten in de wegwijzer Biodiversiteit en Bedrijven van Stichting Stimular. Voor ondernemers die zelf duurzamer willen werken, bestaat een overzicht van ecologische kwekerijen per provincie, inclusief online winkels om biologische zaden, bollen en planten te kopen.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid