'Bloeiende bedrijventerreinen door vergroeningsacties op Biodiversiteitsdag'

21 MEI 2024 08:30 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Esther de Groot

Aanleiding:
https://www.un.org/en/observances/biological-diversity-day

De Verenigde Naties hebben 22 mei als internationale Dag van de Biodiversiteit uitgeroepen om aandacht te geven aan de waarde van groen. Dit is erg goed, want ondernemers en hun medewerkers zien steeds vaker de voordelen van een groene werkomgeving, maar concrete acties blijven uit. Door jaarlijks op Biodiversiteitsdag met elkaar na te denken over acties voor meer natuur rondom het bedrijfspand kan hier verandering in komen.

Vergroenen doe je samen

Acties voor meer natuur rondom het bedrijf en een fijnere werkomgeving moeten samen door werkgevers en medewerkers worden bedacht. Vergroenen is namelijk het leukst en effectiefst als collega’s dit met elkaar doen. Ga samen eens naar buiten en loop om het bedrijfspand heen. Waar kun je tegels wippen? Waar is ruimte om bomen te planten? Zijn er stukken gras of kale grond om in te zaaien of om vaste planten neer te zetten? Door zadenmengsels voor inheemse, wilde planten te combineren met voorjaarsbloeiers, zoals kleine maagdenpalm, wilde hyacinten en helleborus is er direct zichtbaar resultaat.  

Groen maakt gezond, gelukkig en productief 

Wat levert investeren in groen dan op? Zicht op een groene omgeving maakt medewerkers 15 procent productiever. Groen brengt rust, inspiratie en concentratie. Uitzicht op bomen en struiken versterkt namelijk het concentratievermogen, waardoor werknemers minder fouten maken. Onderzoek van Wageningen University Research toont aan dat groen stressverlagend werkt voor medewerkers. Het draagt bij aan de gezondheid doordat een groene buitenomgeving uitnodigt tot een lunchwandeling.

Niet overal kan alles, maar overal kan wel wat

Op elk bedrijfsterrein zijn verbetermaatregelen mogelijk voor meer natuur. Plan een groene werkdag in om samen tegels te wippen en planten te plaatsen. Bedenk elk jaar op Biodiversiteitsdag een nieuwe actie, met een bloeiender en boeiender bedrijfsomgeving als beloning.

Bekijk ook: - blog van Stimular-adviseur Esther de Groot: Meer groen bij bedrijven in vier dagen per jaar https://www.stimular.nl/nieuws/meer-groen-biodiversiteit-bedrijventerreien-in-vier-dagen-per-jaar/ - Stimular-wegwijzer Biodiversiteit en bedrijven, stapsgewijs en doelgericht naar meer natuur rondom het bedrijfspand > https://www.stimular.nl/doe-het-zelf/biodiversiteit-bedrijven/

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid