'Behandelen tijdens het prandelen: kansen voor eerstelijnszorgprofessionals'

18 SEP 2024 08:00 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Esther de Groot

Aanleiding:
Organisaties – World Cleanup Day

Aandacht voor een schone en gezonde leefomgeving is belangrijk om fit en vitaal te blijven. Tijdens World Cleanup Day, op vrijdag 20 september, ligt daarom een kans voor eerstelijnszorgprofessionals om samen met praktijkmedewerkers en cliënten in actie te komen. Door te prandelen, dat wil zeggen zwerfafval prikken tijdens het wandelen, kunnen bijvoorbeeld fysiotherapeuten een gezonde activiteit combineren met een behandeling.

Duurzame kennistools voor eerstelijns in omloop

Steeds meer eerstelijnspraktijken zijn aan de slag met duurzaamheid. Zo is er een e-boek De Groene Huisartsenpraktijk, een e-boek Duurzame mondzorgpraktijk en een checklist 'Hoe duurzaam ben jij' voor fysiotherapeuten. Deze tools geven handige tips over thema’s zoals energie, afval en vervoer die praktijkmedewerkers kunnen oppakken. Ook voor cliënten zijn er tips om duurzaam gedrag te stimuleren. De zichtbare acties en uitvoer van duurzame maatregelen zijn echter beperkt, dat kan beter. 

Elk jaar meedoen aan World Ceanup Day

Om duurzaamheid als praktijk uit te dragen en een gezonde leefstijl te stimuleren is World Cleanup Day een goed aanknopingspunt. Praktijkmedewerkers kunnen zelf een opruimactie organiseren of meedoen met acties van anderen in de buurt. Dit vergroot het bewustzijn van cliënten en praktijkmedewerkers voor een schone leefomgeving. Ook dat samen duurzaam bezig zijn leuk is. Het prandelen is goed te combineren met een brainstorm over welke verduurzamingsstappen er nog meer in de praktijk en in leefstijl mogelijk zijn.  

Goed voorbeeld doet goed volgen

Zorgprofessionals hebben een belangrijke voorbeeldfunctie. Zij weten als geen ander dat bewegen en frisse lucht belangrijk is om gezond te blijven. Door dit uit te dragen met prandelen en andere duurzame acties te ondernemen geven huisartsen, fysiotherapeuten en andere eerstelijnszorgprofessionals het goede voorbeeld wat stimulerend en inspirerend werkt voor cliënten en praktijkmedewerkers.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid