'Watertekort nieuw knelpunt voor bedrijven'

23 SEP 2024 08:00 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Stefan Romijn

Aanleiding:
Nationale Kraanwaterdag

Na maandenlang regen klinkt het misschien een beetje raar, maar er is watertekort. Een drinkwateraansluiting voor bedrijven is niet meer vanzelfsprekend. In meerdere regio’s krijgen bedrijven nu al geen nieuwe drinkwateraansluiting. En voor 2030 speelt dit probleem in bijna heel Nederland. Op bedrijventerreinen zijn oplossingen mogelijk.  

Geen drinkwateraansluiting voor grootverbruikers

In regio’s met watertekort sluiten de waterbedrijven kleinverbruikers nog aan, zoals woningen en kleine bedrijven. Bij grootverbruikers van water wordt getoetst of drinkwaterlevering noodzakelijk en mogelijk is. Zo zal een zorgorganisatie sneller een aansluiting krijgen dan bijvoorbeeld een carwash. Zorg heeft een maatschappelijke functie waarbij schoon drinkwater essentieel is. Die carwash is luxe en hier zijn alternatieven zoals gebruik van regenwater mogelijk.

Watertekort op bedrijventerreinen oplossen

Bedrijven kunnen het watertekort niet alleen oplossen. Door samen te werken op bedrijventerreinen is meer mogelijk. Zo kunnen bedrijven regenwater opvangen en opslaan in buffers en het water gebruiken bij tekorten. Ook kunnen bedrijven samen het afvalwater zuiveren. Er liggen helemaal mooie kansen als de riolering of bestrating op bedrijventerreinen worden aangepakt. De straten liggen dan open en dat biedt mogelijkheden voor opslag en slimme systemen.

Meer informatie over het drinkwatertekort bij bedrijven: https://www.stimular.nl/nieuws/watertekort-nieuw-knelpunt-voor-bedrijven/ Meer informatie over samenwerking organiseren op een bedrijventerrein in de Stimular-wegwijzer Duurzaam bedrijventerrein: https://www.stimular.nl/doe-het-zelf/duurzaam-bedrijventerrein/samenwerken-aan-duurzame-bedrijventerreinen/

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid