'Met zonwering en meer groen is minder koeling nodig'

24 JUN 2024 08:00 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Stefan Romijn

Aanleiding:
World Refrigeration Day theme announced - HVAC&R News

De zomers worden steeds warmer, waardoor bedrijfspanden erg heet worden. Een te warme werkplek is niet prettig voor de werknemers. Ondernemers kiezen daarom al snel voor het plaatsen van airco’s om het pand koel te houden. Dit zorgt voor veel extra energieverbruik. De beste manier om gebouwen te koelen is om te voorkomen dat gebouwen opwarmen. Zonwering en groen helpen om panden koel te houden.

Zonwering houdt de warmte buiten

Een eenvoudige oplossing die geen energie kost, is het plaatsen van zonwering. Bij veel bedrijven hangt binnenzonwering. Buitenzonwering houdt de warmte echter een stuk beter buiten het gebouw.

Groen dak en groene gevel koelen het bedrijfspand

Een groen dak houdt het pand koel op een warme dag. Met een groen dak is de temperatuur in het pand tot wel 4 graden lager dan bij een bitumen dak. Ook groene gevels helpen om het pand koel te houden. En hoge bomen langs het bedrijfspand, zorgen voor schaduw, zodat minder zonnewarmte het pand bereikt.

Groen op en rondom het gebouw heeft nog meer voordelen. Zo houdt een groen dak water vast bij regenbuien, waardoor de kans op wateroverlast kleiner wordt. Groen is ook nuttig voor verschillende diersoorten, zoals bijen, vlinders en vogels. 

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid