AMSTERDAM, 7 JUNI 2023 – Joyeeta Gupta, sinds 2015 lid van de Raad van Commissarissen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) heeft de Spinozapremie gewonnen, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Het KIT is trots en verheugd dat Prof Dr Gupta deze prestigieuze prijs ontvangt voor haar werk over klimaatverandering en gerechtigheid, waarmee zij bij uitstek gestalte geeft aan KIT’s missie van inclusieve en duurzame ontwikkeling.
Henri van Eeghen, CEO van KIT Koninklijk Instituut voor de Tropen, zegt in een eerste reactie: “Een dikke proficiat aan onze commissaris Joyeeta Gupta, die de prestigieuze Spinozapremie heeft gewonnen. Het is een welverdiende erkenning voor haar baanbrekende werk op het gebied van klimaatverandering en rechtvaardigheid, en zal ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden bieden voor verder onderzoek en beleid."
De Spinozapremie bedraagt 1,5 miljoen euro, waarvan Joyeeta Gupta zegt dat ze "de premie zou willen gebruiken voor meer rechtvaardigheid in kwesties van biodiversiteit, klimaat, water, voedsel, milieu en ontwikkeling. Met een mondiale grondwet als de stip aan de horizon."
Joyeeta Gupta is Hoogleraar Environment and Development of the Global South aan de Universiteit van Amsterdam, en houdt zich al haar hele carrière bezig met de effecten van klimaatverandering. Daarmee vraagt ze aandacht voor wereldwijd onrecht: uiteindelijk worden ontwikkelingslanden het hardst getroffen door het veranderende klimaat, waaronder een grotere kans op overstromingen, droogtes en misoogsten.
Publicatie in Nature
Joyeeta Gupta is een prominent lid van een wereldwijde gemeenschap van wetenschappers die zich bezighoudt met milieukwesties. Zo was ze hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, dat in 2007 de Nobelprijs voor de vrede won. Onlangs (31 mei 2023) publiceerde zij een artikel in het gezaghebbende tijdschrift Nature, waarin Prof Dr Gupta en haar co-auteurs een aantal veilige en rechtvaardige planetaire systeemgrenzen (ESB's) voorstellen, waarbinnen de mensheid moet opereren om duurzaam gebruik van de aarde mogelijk te maken.
Over de Spinozapremie
Kwaliteit van academisch werk en impact zijn de twee belangrijkste criteria voor de Spinozapremie, soms wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd en dit jaar ook toegekend aan Toby Kiers, hoogleraar evolutiewetenschap. De selectiecommissie zegt 'zeer onder de indruk' te zijn van de wetenschappelijke impact van het onderzoek van Joyeeta Gupta en noemt het 'ongelooflijk breed en interdisciplinair'. De commissie noemt ook haar 'onvermoeibare inzet' die een 'aantrekkend en inspirerend' effect heeft op jonge wetenschappers, verwijzend naar de lange lijst promovendi die ze heeft begeleid. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 4 oktober 2023.
Over het KIT
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, hospitality venue en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling in Amsterdam. Geïnspireerd door de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, zien wij het als onze missie om bij te dragen aan een inclusieve en duurzame wereld. Ons kenniswerk richt zich op het realiseren en meten van impact op het gebied van gezondheidszorg, gendergelijkheid, en duurzame economische ontwikkeling. Het historische KIT-gebouw huisvest o.a. een expertise- en opleidingscentrum, faciliteiten voor conferenties en evenementen, een café-restaurant, en het KIT Hotel in een apart gebouw. We zijn ook de thuisbasis van SDG House: een community van experts, sociale ondernemers en NGO's. Er werken op het KIT inmiddels meer dan 1500 mensen bij zo'n 70 bedrijven en organisaties.
Perscontact:
Maarten van den Berg
Hoofd Marketing Communications
KIT Royal Tropical Institute
M: +31 (0)6 50517563
Dit is een origineel bericht van Koninklijk Instituut voor de Tropen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.