Door het prijsplafond per 2024 volledig stop te zetten, belanden miljoenen Nederlanders hartje winter letterlijk in de kou. Zonder passende oplossing zijn consumenten met een variabel contract niet beschermd tegen mogelijk oplopende energiekosten in de wintermaanden stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “Als de regering niet te hulp schiet, kunnen deze winter honderdduizenden Nederlanders in de financiële problemen komen, omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen.”
De planning om het prijsplafond midden in de winter te laten eindigen, kan niet ongelukkiger zijn stelt Wolfert: “Met oplopende brandstofkosten, hogere zorgkosten en duurder wordende boodschappen is het de plicht van de regering om burgers te beschermen tegen de grillen van de energiemarkt. Als er nu niets gebeurt, zet de overheid miljoenen burgers letterlijk in de kou. Dat zagen we vorig jaar al, want de run op dekentjes om warm te blijven was immens. Uit angst voor een torenhoge energierekening durven mensen de kachel niet aan te zetten. Dat moet je niet willen als overheid.”
Volgens de Energiemonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 60 procent van de Nederlandse huishoudens nog een variabel contract. Het gaat hier om 4,6 miljoen huishoudens. Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de agenda en dat betekent dat 2024 afgetrapt wordt met extra lastenverhogingen. Het CPB waarschuwde recent nog dat er zonder steunmaatregelen nog eens tot 1 miljoen mensen in de armoede terecht kunnen komen.
Twijfelen kost geld
De directeur van de consumentenorganisatie wijst de overheid op hun plicht om burgers te beschermen. Er moet wat gebeuren om consumenten op een verantwoorde wijze de winter door te laten komen: “Mensen met een variabel of dynamisch contract betalen zonder overheidsbescherming in 2024 mogelijk fors hogere energietarieven. Nu de overheid zo hamert op armoedebestrijding, is het midden in de winterperiode afbreken van het prijsplafond ronduit onverantwoord.”
Hoewel er weer wat te kiezen valt op energiegebied, gebeurt dat nog relatief weinig. Er wordt momenteel weinig overgestapt, blijkt uit Monitor Consumentenmarkt Energie van de toezichthouder. Dit betekent dat miljoenen consumenten nog twijfelen, waardoor ze zichzelf in een lastig parket manoeuvreren, stelt Wolfert: “Nu de energietarieven laag liggen, is dit het moment om over te stappen van variabel naar vast.”
Financiële afgrond
Met het oog op het onvoorspelbare verloop van de energiemarkt adviseert de consumentenorganisatie om een jaarcontract te kiezen. “Hoe langer er gewacht wordt met overstappen, des te hoger de gasprijzen kunnen worden omdat de inkoopprijzen stijgen”, verduidelijkt Wolfert. “Twijfelaars krijgen mogelijk met hogere tarieven te maken. Zij gaan dan een dure winter tegemoet en de situatie verergert in 2024 als zij niet meer van de bescherming van het prijsplafond profiteren.”
Over de Vastelastenbond
De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.
Dit is een origineel bericht van De Vastelastenbond
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024