Op 6 september verschijnt het boek Cameraman onder de Nazi’s; het ongelooflijke verhaal van een dwangarbeider van historicus Wim D. Visser. Het eerste exemplaar van zijn boek wordt vandaag tijdens het symposium Schokkende ervaringen en pseudo-herinneringen uitgereikt. Dit symposium is georganiseerd door Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.
Visser vertelt in zijn boek het verhaal van Piet Reijnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht komt bij de Propaganda-afdeling van de Duitse filmmaatschappij UFA. In zijn rol van assistent-cameraman maakt hij dagelijks mee hoe gevangenen uit concentratiekampen ingezet worden bij zeer gewelddadige filmscènes. Deze opnamen werden gebruikt in films ter motivatie van de Duitse troepen.
Jaren later zet een getraumatiseerde Reijnen op advies van zijn psychiater zijn herinneringen op papier. Dit manuscript komt in handen van Wim D. Visser die gefascineerd raakt en dit op feiten gebaseerde verhaal ontrafelt, waarbij hij tot een bijzondere ontdekking komt.
Visser is als beleidsadviseur verbonden aan het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, onderdeel van Arq Psychotrauma Expert Groep. Het Kenniscentrum vertaalt de kennis over de Tweede Wereldoorlog en de psychosociale gevolgen voor de Nederlandse samenleving naar vraagstukken van nu, zoals veerkracht, zelfzorg na oorlog, burgerschap, in- en uitsluiting in de samenleving.
Dit is een origineel bericht van Arq Psychotrauma Expert Groep
Ga naar alle berichten van deze organisatie.