'Nationale Zaaidag kans voor vlinders op bedrijventerreinen'

22 APR 2024 08:00 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Esther de Groot

Aanleiding:
Nature Today | Verdere achteruitgang vlinders

Nature Today meldt dat dat het aantal dagvlinders sinds 1992 is gehalveerd. Uit de meetgegevens van 2023 blijkt dat het nog steeds slecht gaat met de aantallen dagvlinders. Op Nationale Zaaidag, 22 april, is het daarom belangrijk dat niet alleen particulieren, gemeenten en scholen, maar ook bedrijven bloemstroken aanleggen. Van de 100.000 hectare bedrijventerrein in Nederland bestaat maar 1 procent uit natuurlijke elementen. Daarom is deze dag een uitgelezen kans om bedrijventerreinen bloeiend te maken door samen met collega`s de bloemetjes buiten te zetten.

Groene omgeving geeft een boost aan mens en dier

Bedrijventerreinen staan bekend als versteende gebieden met een troosteloze aanblik. Dit is zonde. Hier vindt namelijk veel bedrijvigheid plaats door mensen die er werken. Onderzoeken tonen aan dat een groene omgeving helpt tegen stress en zorgt voor een betere mentale gezondheid. In tijden van personeelstekorten en burn-outs is dat genoeg reden om voor groen te gaan. Bedrijventerreinen worden hierdoor aantrekkelijker voor werknemers, maar ook voor vogels, vlinders en insecten.

Vergroenen doe je samen

Het is hoog tijd dat werkgevers, werknemers en buren op de bedrijventerreinen elkaar wakker schudden om aan de slag te gaan. Vergroenen is het leukst, effectiefst en snelst als collega's en ondernemers het samen doen. Stukken gras of kale grond rondom bedrijfspanden zijn geschikt om in te zaaien en om vaste planten neer te zetten. Door zadenmengsels voor inheemse, wilde planten te combineren met voorjaarsbloeiers, zoals Kleine maagdenpalm, Wilde hyacinten en Helleborus, te planten is er direct zichtbaar resultaat.

Bekijk de Stimular-wegwijzer Bedrijven en Biodiversiteit om stapsgewijs en doelgericht te zorgen voor meer natuur op en rondom bedrijfspand > https://www.stimular.nl/doe-het-zelf/biodiversiteit-bedrijven/

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid