Waarom de 9 steden van Nedersaksen in 2024 op je stedentrip-lijst moeten staan

20 FEB 2024 12:11 | The Dutch & German Connection

Ontdek de omgeving van het EK-basiskamp van Oranje in Wolfsburg

Net over de grens, eenvoudig te bereiken - ook per trein - en perfect voor een bruisend weekendje weg. De 9 Duitse steden - Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim en Wolfenbüttel - laten het beste van Nedersaksen zien. Een mix van prachtig UNESCO-werelderfgoed, verrassende wijken met vakwerkhuizen en culturele festivals, vaak omringd door prachtige natuur, zoals het Harz-gebergte. Zet ze op je stedentrip-lijst voor 2024 met deze tips!

Braunschweig: Lichtkunst en varen over de Oker

Leeuwenstad Braunschweig is cultureel boeiend en ademt historie in authentieke wijken die tussen de rivier de Oker liggen. Het nachtleven in het Kultviertel en het historische Magniviertel is de kers op de taart.

Tip 1: Het Lichtparcours 2024 is een feest voor het oog met sfeervolle lichtkunst van internationale kunstenaars langs de Oker. Het thema: omgaan met licht en de zichtbare en onzichtbare effecten op mens en milieu. Van 5 juni tot 16 oktober 2024. 

Tip 2: Vanaf het water toont Braunschweig zich vanuit een ander perspectief. Per kano, waterfiets of boottocht zie je herenhuizen met groene tuinen aan je voorbijtrekken in de mooie binnenstad. 

Braunschweig op de Oker (c) Braunschweig Stadtmarketing / Steffen und Bach

Celle: Vakwerkhuizen zo ver het oog reikt en VR-historie 

Wie Celle zegt, zegt mooie vakwerkhuizen, maar ook Bauhaus-architectuur, het barokke Schloss Celle en een gezellige Altstadt. Voor lokale geschiedenis en kunst is er het Bomann-Museum dat, als enige in de wereld, 24 uur per dag open is! 

Tip 1: Celle’s trots zijn de 500 vakwerkhuizen die samen het grootste vakwerkensemble ter wereld vormen. Mis niet het Hoppener Haus, een van de vakwerkhoogtepunten. 

Tip 2: Neem met Time Ride Go! een virtuele duik in de 500-jarige stadsgeschiedenis en ontdek met een VR-bril op je neus in 90 minuten de spannende historie van de Residentiestad. 

TimeRideGO! in Celle (c) PMA

Einbeck: Bierwandeling en klassieke auto’s 

Einbeck is een charmante vakwerkstad aan de Weser die bekendstaat om z’n ambachten zoals bierbrouwen en liefde voor oldtimers.  

Tip 1: Hoe bewegen we ons in de toekomst en hoe zag vervoer er vroeger uit? Over deze vraag gaat het Jaar van de Mobiliteit met ‘Einbeck Bewegt’. Ook viert de stad in 2024 de tiende verjaardag van Europa's grootste klassieke autocollectie van PS.SPEICHER met een interactieve tentoonstelling. 

Tip 2: Wissel autohistorie af met een bierwandeling over het 2,5 kilometer lange bierpad langs  700 jaar bouwerijtraditie. De start is bij het Altes Rathaus in hartje stad, de finish bij de Einbecker bierbrouwerij. Witte biervaten wijzen de weg. 

Brodhaus Einbeck bier proverij (c) CC0

Göttingen: Uitgaan en Wissen-Museum

Universiteitsstad Göttingen, waar maar liefst 46 Nobelprijswinnaars studeerden, trakteert op een fijne mengeling van internationale flair en studentikoze gezelligheid. 

Tip 1: Uitgaan kun je in Göttingen als de beste. Volg de vele studenten die steevast zijn te vinden in de buurt van Gänseliesel Brunnen, een fontein met een bronzen dame en haar ganzen. Deze bezienswaardigheid staat in het centrum van de Altstadt op de levendige Markt met de leukste cafés, hippe restaurants en theaters. 

Tip 2: Of je nu je kennis wilt verdiepen of gewoon nieuwsgierig bent; het Wissens-Museum Forum Wissen laat je op een innovatieve manier nadenken over hoe wetenschappelijke kennis ontstaat.    

Forum Wissen Göttingen (c) Christoph Mischke

Goslar: 3x werelderfgoed en natuur van de Harz

In Goslar gaan eeuwenoude historie, de cultuur van een oude mijnwerkstad, ongekend UNESCO-werelderfgoed en de vaak nog onaangetaste natuur van de Harz hand in hand.  

Tip 1: Maar liefst drie UNESCO-werelderfgoederen maken Goslar tot een unieke bestemming. De Altstadt met 1500 vakwerkhuizen, de Rammelsbergmijnen die 3000 jaar lang in bedrijf waren en de unieke waterwegen van Oberharzer Waterschap zorgen voor een illuster trio. Het Welterbe-Infozentrum onder het stadhuis vertelt er alles over (gratis entree). 

Tip 2: Rondom Goslar ontdek je de natuur van de Harz, het Duitse middelgebergte dat bekendstaat om z’n bergwildernis en uitgestrekte beukenbossen waar lynxen en wilde katten zich thuis voelen. 

Vakwerkhuizen Goslar (c) Goslar marketing / Stefan Schiefer

Hameln: Rattenvanger-geheimen en Komm wie du bist

Hameln, de Rattenvangerstad uit het volksverhaal van de gebroeders Grimm, belooft een betoverende ervaring met haar rijke geschiedenis en sprookjesachtige charme aan de Weser.

Tip 1: Dompel je onder in de wereld van de Rattenvanger tijdens een stadswandeling met de beroemde figuur in kostuum. Hij neemt je mee langs het Museum Hameln, het Rattenvanger-theater en vertelt over een steegje waar geen muziek mag klinken. In de zomer is er een Rattenvanger-openluchtmusical.

Tip 2: Houd deze zomer het hoofd koel op kleurrijke KlimaKiste, zitmeubelen om uit te rusten en stil te staan bij het verbeteren van het (stads)klimaat. Van 1 juni tot 20 augustus 2024. 

Hameln - Komm wie du bist (c) Hameln Marketing und Tourismus GmbH

Hannover: Tuinkunst en zomerse festivals  

Kosmopolitisch Hannover verrast met haar heerlijke mengeling van geschiedenis, trendy hotspots en een ontspannen sfeer. In de hoofdstad van Nedersaksen komen een stedelijke vibe, easy living en groen samen, omringd door middeleeuwse straatjes.

Tip 1: Ontdek tuinkunst in de Herrenhäuser Gärten. Maak een wandeling langs gouden beelden, bewonder het kasteel, raak verdwaald in een doolhof en beland in een kleurrijke grot versierd met mozaïek.

Tip 2: Beleef Hannover als festivalstad! Met van 31 juli tot 18 augustus het Maschseefest met concerten, kleinkunst, theater en foodtrucks. Of wat te denken van het Fête de la Musique op 21 juni, met 1000 artiesten op 40 podia? Tot slot: het Open-Air Musikfestival van 2 tot 4 augustus, bekend als het Fährmannsfest. En optredens in de stad van topbands zoals AC/DC, Bruce Springsteen, Take That en Rod Stewart.

Herrenhäuser Gärten Hannover (c) HMTG / Lars Gerhardts

Hildesheim: Citybeach en  Rosenroute wandelen

Hildesheim is een historisch juweel in Nedersaksen. Met prachtige middeleeuwse architectuur, zoals de Michaeliskirche en de Dom van Hildesheim, beide UNESCO-werelderfgoed. 

Tip 1: Deze zomer geniet je in hartje binnenstad op Hildesheims Citybeach van koel bier, cocktails en culinaire lekkernijen. Open vanaf 14 juni tot en met 4 augustus 2024.

Tip 2: De roos is het symbool van Hildesheim. Deze bloem leidt je naar de mooiste bezienswaardigheden als je de Rosenroute wandelt. Langs werelderfgoed, groene tuinen en historische plekken. 

Citybeach in Hildesheim (c) Hildesheim Marketing / Dagmar Schwelle

Wolfenbüttel: Kleinkunstfestival en suppen op de Oker

Het sfeervolle Wolfenbüttel is de stad van de Jägermeister, een mooie Altstadt met vakwerkhuizen en trotse bezitter van de wereldberoemde Herzog August-bibliotheek. 

Tip 1: Het driejaarlijkse kleinkunstfestival Stadtgrabenfest rond de stadsgracht nodigt uit tot wandelen, picknicken en je verwonderen. Met magische acts, sierlijke steltenlopers, muziek, en theater.  

Tip 2: Dat wordt bukken onder lage bruggen als je de wateren in Wolfenbüttel op een sup board verkent. Maak al peddelend een stadstour via Okerauen naar het centrum van Wolfenbüttel. Liever geen sup? Een kano huren is ook een optie!

Wolfenbüttel Stadtgrabenfest (c) Anna Meurer

Bonustip: Vier de zomer in Autostadt Wolfsburg met het Nederlands elftal 

In Autostadt Wolfsburg, partner van de 9 steden, reis je door de wereld van mobiliteit, zie je het automuseum Zeithaus en vergaap je je aan de mooiste auto’s. En, misschien loop je deze zomer ook het Nederlands elftal tegen het lijf. Wolfsburg is het basiskamp van Oranje voor het EK 2024, de spelers overnachten in de Ritz Carlton in de Autostadt. 

Zomerfestival Autostadt (c) Matthias Leitzke

Kijk voor meer informatie over alle 9 steden op: www.9staedte.de/nl/

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme