PERSUITNODIGING: JAARCONFERENTIE NATIONAAL TECHNIEKPACT 2020

21 JUN 2017 10:59 | Techniekpact

Datum:           maandag 26 juni 2017

Tijd:                12.30 uur tot 17.00 uur

Locatie:          Studio 21, Media Park te Hilversum

Maandag 26 juni 2017 neemt minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) namens het kabinet de voortgangsrapportage en monitor van het Techniekpact tijdens de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 in ontvangst. De voortgangsrapportage geeft een doorkijk in de uitvoering van de 12 doelen. Het schetst hoe vanaf het basisonderwijs tot aan de arbeidsmarkt partijen zich regionaal, sectoraal en nationaal inzetten om de ambities van het Techniekpact waar te maken.

De kenmerkende aanpak van het Techniekpact, met regionale samenwerking tussen bedrijven, onderwijs, overheden en faciliterende rol vanuit het Rijk, is ook in 2017 weer geïntensiveerd. Het resultaat van deze krachtenbundeling: een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en meer uitdagend en verbindend onderwijs. De inzet van alle partijen loont. De opwaartse trend in interesse en instroom in bètatechnische studies neemt toe. De nieuwste cijfers worden maandag tijdens de jaarconferentie in Hilversum bekend gemaakt. Dit jaar is de monitor Techniekpact in een digitale omgeving opgemaakt. Hiermee wil het Techniekpact op toegankelijke wijze inzicht geven in de beschikbare arbeidsmarkt- en onderwijscijfers.

De jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 wordt dit jaar georganiseerd door de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en vindt plaats in Studio 21 op het Media Park te Hilversum.

Landsdeel Noordwest

Landsdeel Noordwest kenmerkt zich door de crossovers van techniek met andere sectoren. Regionale projecten en voorbeelden hiervan zullen tijdens de jaarconferentie de aanwezigen inspireren op thema’s als circulaire economie, energietransitie, duurzaam bouwen, agri-tech/food en ICT en media. Het thema van de jaarconferentie is Voorbij 2020. Technologie gaat een rol spelen in álle beroepen. Aanwezigen gaan met elkaar in gesprek over de benodigde competenties voor de beroepen van de toekomst en de vraag hoe onderwijs en bedrijfsleven hier gezamenlijk op kunnen anticiperen.

Het landsdeel heeft in aanloop naar de jaarconferentie een drietal filmpjes gemaakt, waarin ethical hacker Sanne Maasakkers, docent en schrijver Bart Ongering, én dijkgraaf Hetty Klavers vertellen wat de belangrijkste competenties voor hun beroep zijn. Met deze filmpjes wil het landsdeel jongeren een beeld geven van beroepen en competenties die hiervoor nodig zijn.

Programma Jaarconferentie Techniekpact

12.30 – 13.30 uur       Plenaire opening:

  • Welkom door dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske en gastheren Landsdeel Noordwest: Adnan Tekin, gedeputeerde provincie Noord-Holland, Jan-Nico Appelman, gedeputeerde provincie Flevoland en Pim van den Berg, gedeputeerde provincie Utrecht
  • Overhandiging voortgangsrapportage Nationaal Techniekpact 2020 aan minister Jet Bussemaker (OCW) door Doekle Terpstra, aanjager Techniekpact
  • Interview met minister Jet Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Sander Dekker (OCW) over thema’s uit het Techniekpact
  • Overhandiging rapport Leven lang ontwikkelen aan Secretaris-Generaal Maarten Camps (EZ) door Anka Mulder, namens Topsectoren
  • Keynote Peter Heshof – Introductie van het Tijdgeestmodel

13.30 – 16.15 uur       Verschillende sessies verspreid over het Media Park

16.15 – 17.00 uur       Plenaire afsluiting

  • Tijdgeestwatcher Peter Heshof neemt alle deelnemers mee in de wereld Voorbij 2020!
Uw aanmelding voor de jaarconferentie kunt u doorgeven aan info@techniekpact.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erica Wortel op 06-21165822. Zie ook: www.techniekpact.nl/congres Bekijk de filmpjes op YouTube: Hetty Klavers: https://www.youtube.com/watch?v=6lNJiBe4WGQ Sanne Maasakkers: https://www.youtube.com/watch?v=oxPcmpr6-so&t=7s Bart Ongering: https://www.youtube.com/watch?v=5oUdCU3Ez3M&t=22s Nationaal Techniekpact 2020 Het Nationaal Techniekpact 2020 is een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het heeft tot doel het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel terug te dringen door de kwaliteit van het techniekonderwijs te verbeteren en meer jongeren voor techniek te interesseren. In het Techniekpact staan 12 doelen die gezamenlijk zijn afgesproken door het bedrijfsleven, onderwijs en overheden. De uitvoering van het Techniekpact vindt plaats binnen de vijf landsdelen, en de regio’s daarbinnen, op basis van één of meerdere regionale Techniekpact-agenda’s. Iedere regio heeft namelijk een andere dynamiek en arbeidsmarktproblematiek. Het doel van het Techniekpact is dat de uitvoering aansluit bij de ambities van de regio. Alleen zo kan ook de aansluiting van het onderwijs op de regionale arbeidsmarkt én het behouden van voldoende werkgelegenheid binnen de technische sector optimaal worden georganiseerd.

Meer binnen deze rubriek