Een coalitie van partijen betrokken bij de Bouwagenda, de Topsectoren en het Techniekpact doen vandaag een oproep aan het nieuwe kabinet om een Nationaal Akkoord voor menselijk kapitaal te initiëren. Binnen dit akkoord moeten ondernemers, werkenden, overheden en onderwijsinstellingen samen gaan investeren in leren, innoveren en werken. Hiermee wil men zorgen dat de huidige en toekomstige beroepsbevolking kan omgaan met de technologische ontwikkelingen die op hen afkomen én een rol gaan spelen in alle banen. De twee belangrijkste pijlers van het akkoord zijn permanent ontwikkelen en een verbindend onderwijs met ondernemers en overheden.
Samenhangend beleid met regionaal eigenaarschap
In het akkoord roepen Claudia Reiner, namens Taskforce Bouwagenda, Loek Hermans, namens de Topsectoren en Doekle Terpstra, namens het Techniekpact het kabinet op om het beleid voor bedrijfsleven, werkgelegenheid, en kennis en innovatie in samenhang te ontwikkelen. Zij pleiten verder voor regionale communities waar onderwijs, bedrijfsleven en andere partners samen werken aan leren, werken en innoveren. En vragen het nieuwe kabinet om ruimte en mogelijkheden te creëren om via regionaal maatwerk nu echt impact te realiseren ten aanzien van investeringen in onderwijs en arbeidsmarkt.
Doekle Terpstra, aanjager Techniekpact: “Technologische vernieuwingen veranderen onze manier van leven ingrijpend en steeds sneller. Allé banen eisen nieuwe manieren van werken, én nieuwe kennis en vaardigheden. We moeten nu met elkaar zorgen voor toekomstbestendige en toekomstbehendige mensen, die kunnen omgaan met de nieuwe technologieën.”
Claudia Reiner, namens Taskforce Bouwagenda: “Innovatie in de bouw betekent fors investeren in de bouwnijverheid van een leercultuur en lerende organisaties. En een daaraan gekoppelde flexibel en vraag gestuurde excellente opleidings- en kennisinfrastructuur. Alle partijen bij de Bouwagenda gaan zich hiervoor inzetten. Kennisontwikkeling moet hiervoor dichter bij de praktijk gebracht worden. Het is van groot belang om dit toegankelijk en op maat via bestaande bedrijfstakinfrastructuren te organiseren (bijvoorbeeld via PPS). Met deze oproep naar het nieuwe kabinet vragen we dit proces te versterken".
Loek Hermans, namens Topsectoren: “Menselijke kennis en kunde, het Human Capital, is een kritieke succesfactor voor de (economische) groei van de Topsectoren. De snelheid van de technologische ontwikkelingen en de impact op mens en maatschappij vraagt nieuwe vaardigheden van werknemers. Niet alleen van de huidige werknemers, maar ook van de toekomstige werknemers. Om dit menselijke kapitaal veilig te stellen, moeten er nu stappen gezet worden.”
Oplossen maatschappelijke opgaven door technologische innovatie
Politieke partijen, adviesorganen, belangenorganisaties van werkgevers en maatschappelijke organisaties geven aan dat nú het moment is voor een nieuwe koers van de regering om een echte verandering door te voeren in Nederland ten aanzien van maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaam bouwen, energietransitie, voedsel, veiligheid en zorg. De oplossing hiervoor ligt in technologische innovatie. Het succes hiervan wordt bepaald door menselijk kapitaal. Tijd dus om te komen tot een Nationaal Akkoord voor investeringen in menselijk kapitaal, stellen de vertegenwoordigers van de Bouwagenda, de Topsectoren en het Techniekpact vandaag. De oproep wordt ondersteund door andere coalities, zoals Start-Up Delta, Nuffic, Katapult en Smart Industry.
Dit is een origineel bericht van Techniekpact
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
24 DEC 2024