VGM NL: Samenwerking tussen VvE en beheerder cruciaal

18 JUL 2023 16:38 | Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL)

Op 18 juli 2023 publiceerde Vereniging Eigen Huis (VEH) de resultaten van het recentelijk door haar ingestelde meldpunt “Beheren van de VvE”. Op basis van analyse van circa 500 meldingen is gebleken dat ongeveer 75% van de meldingen betrekking heeft op een gebrekkige communicatie met de beheerder. Als positief punt wordt benoemd dat de communicatie met proactieve beheerders wel goed verloopt. 

Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL), dé branchevereniging voor vastgoed- en VvE managers in Nederland, heeft kennis genomen van de analyse van de meldingen en geeft aan dat zij het belang van gedegen onderzoek naar het functioneren van VvE’s onderschrijven. Echter, zo stelt VGM NL, zouden hierbij meerdere factoren in ogenschouw dienen te worden genomen, waaronder het functioneren van het bestuur van de VvE, een veranderende maatschappij en verouderde wet- en regelgeving.

René Brinkhuijsen (bestuurslid VGM NL en vicevoorzitter): “Er bestaan zo’n 125.000 VvE’s in Nederland, van groot tot klein. Medewerkers van de bij VGM NL aangesloten organisaties spannen zich op positieve en gemotiveerde wijze in om de VvE’s van dienst te zijn. Als branchevereniging maken we ons sterk voor het blijven verbeteren van de dienstverlening door de vastgoed- èn VvE-manager. Dit doen wij onder andere door het opstellen van transparante overeenkomsten, kwaliteitsborging en het door de VvE voorleggen van een geschil aan de Geschillencommissie VvE Management Zakelijk. Deze geschillencommissie is geïnitieerd door VGM NL. Ook onderzoekt VGM NL momenteel op welke wijze tuchtrechtspraak kan worden geïntegreerd.”

VGM NL is van mening dat zowel de VvE’s als de beheerders samen het hoofd moeten bieden aan de uitdagingen die de maatschappelijke ontwikkelingen met zich meebrengen. Als het gaat over de problemen die ontstaan door soms verouderde wet- en regelgeving, dan neemt VGM NL samen met andere stakeholders als Vereniging Eigen Huis en Stichting VvE Belang veelvuldig deel aan overleggen met onder meer de overheid met als doel om tot oplossingen te komen.

Duidelijk is dat goed bestuur en beheer vragen om heldere afspraken en kwaliteitsborging over en weer; de VvE dient de wil te hebben om de zaken op orde te hebben of te krijgen, de beheerder dient aan de hand van duidelijke afspraken met de VvE naar eer en geweten zijn taken uit te voeren waarbij er geen twijfel kan bestaan over kennis, betrokkenheid en transparantie. Samenwerking tussen een VvE en een beheerder op basis van vertrouwen blijft tenslotte cruciaal.

Over VGM NL VGM NL is de branchevereniging voor vastgoed- en VvE managers in Nederland. Sinds de oprichting in 2009 hebben ca. 100 vastgoedmanagementorganisaties (met in totaal meer dan 3.000 medewerkers) zich binnen VGM NL verenigd. Tot de leden van VGM NL behoren zowel grote (internationale) vastgoedmanagementorganisaties als middelgrote en kleine. Deze leden managen optimale exploitatie, huren en verhuren, in opdracht van (internationale) vastgoedeigenaren, zowel commercieel onroerend goed als woningen en VvE's. De leden van VGM NL voldoen aan belangrijke criteria op het gebied van deskundigheid, integriteit en professionaliteit. Zie ook www.vgm.nl. VvE management In Nederland zijn er ca. 125.000 VvE’s die rond de 1,25 miljoen woningen vertegenwoordigen. In het segment VvE management is ca. 60% van de VGM NL leden actief. VGM NL Portefeuillehouder (en vicevoorzitter): René Brinkhuijsen. Huurwoningen 75% van de leden van VGM NL is in dit segment actief. Voor institutionele beleggers en de grotere private en particuliere beleggers verhuren en managen deze leden ca. 130.000 huurwoningen, grotendeels in de vrije huursector, de belangrijke sector tussen de sociale huur- en de koopsector in. VGM NL Portefeuillehouder: Ronald de Nas. Commercieel vastgoed (COG) 40% van de leden is in dit segment actief. De aangesloten vastgoedmanagers richten zich in opdracht van institutionele beleggers en de grotere private en particuliere beleggers op kantoren (ca. 5,4 miljoen m2), winkels (ca. 1,7 miljoen m2) en logistiek vastgoed (ca. 3,5miljoen m2). VGM NL Portefeuillehouder: Johan Spin.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed