Syntrus Achmea koopt 201 woningen in Zoetermeer na winnen tender

13 JAN 2023 09:42 | Achmea

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft namens het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF) 201 duurzame huurwoningen gekocht in Zoetermeer. Verkoper is vastgoedontwikkelaar Stadswaarde. De acquisitie vloeit voort uit een tender van de gemeente, die door Stadswaarde en Syntrus Achmea is gewonnen.

Het nieuwe complex (‘SAM’) aan de oostrand van Stadshart Zoetermeer bestaat uit een onderbouw met 60 sociale huurwoningen voor jongeren tot 28 jaar, en een toren met 141 vrije sector woningen en 20 koopwoningen. Alle bewoners kunnen gebruikmaken van een gemeenschappelijke daktuin. In een ondergrondse parkeergarage zijn voor de huurders 72 plaatsen beschikbaar, waarvan zeven voor elektrische deelauto’s van We Drive Solar.

De gevel van het gebouw bestaat uit prefab hout skelet bouw elementen, die in combinatie met nieuwe isolatietechnieken zorgen voor minimaal warmteverlies. Daarnaast wordt de gevel van de laagbouw voorzien van herbruikbare steenstrips met een aanzienlijk lagere CO2 footprint dan baksteen.

“Deze acquisitie past uitstekend in de strategie van het ADRF”, zegt fondsmanager Onno Hoff. “We voegen een flink aantal betaalbare, duurzame woningen toe waar grote vraag naar is. Daarbij helpen we ook jonge woningzoekenden, een groep die het extra moeilijk heeft op de woningmarkt. In combinatie met de uitstekende locatie in dit deel van de Randstad zijn deze woningen een prachtige versterking voor onze portefeuille.”

Thema’s

SAM is ontwikkeld op basis van de thema’s Gezond, Samen en Duurzame innovatie. ‘Gezond’ vanwege alle aandacht in het ontwerp voor bewegen en ontmoeten door de gebruikers. ‘Samen’ vanwege het samenbrengen en laten ontmoeten van de twee verschillende doelgroepen (jongeren en doorstromers). En ‘Duurzame innovatie’ vanwege het toepassen van innovatieve materialen.

Rogier Hendriks, partner bij Stadswaarde: “Met deze ontwikkeling voegen we een prachtige nieuwe toren toe aan Zoetermeer, waarmee er naast de jongerenwoningen gelegenheid komt voor eigenaren van woningen in omliggende wijken om door te stromen naar een mooi appartement in het centrum, waarmee ruimte ontstaat voor nieuwe jonge gezinnen. Daarnaast draagt SAM bij aan de vernieuwing van Zoetermeer, waarmee de positie als aantrekkelijke woonstad wordt versterkt.”

De woningen worden gerealiseerd door Ter Steege Bouw Vastgoed Delft BV, naar een ontwerp van Moke Architecten. Start bouw is voorzien in de zomer van dit jaar. De oplevering vindt naar verwachting eind 2025 plaats.

(Artist impression van het nieuwe wooncomplex SAM in Zoetermeer)

Syntrus Achmea Real Estate & Finance Namens zeventig pensioenfondsen en andere institutionele beleggers beheert Syntrus Achmea Real Estate & Finance 40 miljard euro in vastgoed en hypotheken. Wij kiezen voor duurzame investeringen met financieel én maatschappelijk rendement. Daarmee werken wij voor onze klanten (en hun klanten) aan een gezonde financiële basis en een aantrekkelijke leefomgeving. Voor nu, straks en later. www.syntrus.nl Stadswaarde Stadswaarde is een jonge vastgoedontwikkelaar. Wij geloven in een duurzame en participatieve samenleving. Een samenleving waarin het gebruik van natuurlijke bronnen centraal staat, waarin mensen gezonder leven en verschillende doelgroepen in verbinding staan met elkaar. www.stadswaarde.nl

Meer binnen deze rubriek