Syntrus Achmea koopt woningen en zorgvastgoed op plek voormalig verpleeghuis in Den Haag

20 JAN 2023 10:01 | Achmea

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft namens zijn klanten 123 duurzame appartementen en 136 intramurale zorgeenheden gekocht in het project ‘Maestro’ in Den Haag. Verkoper is Stebru. De appartementen zijn voor PME pensioenfonds, de zorgeenheden voor het Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF).

Op de locatie van het voormalige verpleeghuis De Lozerhof in Bouwlust worden naar een ontwerp van KOW Architecten vier nieuwe gebouwen gerealiseerd, die met elkaar zijn verbonden door een gemeenschappelijke binnentuin op het dak van een parkeergarage. Net zoals in De Nieuwe Sint Jacob in Amsterdam stimuleert Syntrus Achmea via het concept ‘eef’ contacten tussen bewoners, zodat zij elkaar eventueel kunnen helpen en eenzaamheid wordt voorkomen.

PME pensioenfonds neemt twee van de vier gebouwen af. Het eerste gebouw telt 67 appartementen en het tweede 56 levensloopbestendige woningen, die voor het overgrote deel in het betaalbare middensegment worden verhuurd. Alle woningen zijn aangesloten op een WKO-installatie, die in combinatie met stadsverwarming zorgt voor veel wooncomfort en lagere energielasten. Voor de huurders zijn ook 100 parkeerplaatsen beschikbaar in de garage.

“PME pensioenfonds voegt met deze acquisitie duurzame en betaalbare woningen op een aantrekkelijke locatie toe aan de beleggingsportefeuille. Met energielabel A+++ betreft het een van de zuinigste type woningen op de markt. Passend binnen onze klimaatstrategie en goed voor een zeer lage energierekening. Deze aankoop toont wederom aan dat duurzaamheid en rendement prima samengaan.”, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer.

Dementiezorg

In het derde gebouw komen 136 intramurale zorgeenheden met aanvullende voorzieningen, in eerste instantie bestemd voor ouderen met dementie. Het zorgvastgoedfonds ADHCPF heeft deze eenheden gekocht en langjarig verhuurd aan zorginstelling Saffier. Ook de bewoners van de levensloopbestendige woningen kunnen desgewenst zorgdiensten afnemen van Saffier.

“Dit project sluit naadloos aan bij de visie van het ADHCPF om zowel studio’s voor intramurale zorg als woningen voor senioren te bouwen op verouderde zorglocaties”, zegt fondsmanager Daan Tettero. “Op deze manier wordt de continuïteit van de zorg gewaarborgd en geven we tegelijkertijd invulling aan de toenemende vraag naar seniorenwoningen.”

Met deze ontwikkeling, aankoop en realisatie wordt een vervolg gegeven aan een eerdere samenwerking tussen Stebru, Saffier en Syntrus Achmea aan het Westhovenplein in Den Haag.  “We zijn verheugd dat we een volgend project gaan maken met Saffier en Syntrus Achmea. Er is een groot tekort aan zorgwoningen en daarnaast draagt deze herontwikkeling bij aan de uitstraling en ambities van Den Haag Zuid-West.” zegt Robert Steenbrugge, algemeen directeur van Stebru.

Vorige maand is Stebru begonnen met de sloop van het oude verpleeghuis. Ook de verkoop van de 127 koopwoningen in het vierde blok is gestart. De oplevering van de woningen en zorgeenheden vindt naar verwachting in de eerste helft van 2026 plaats. Syntrus Achmea is bij de contractvorming en verwerving begeleid door Houthoff. BarentsKrans heeft als juridisch adviseur voor de contractvorming en notaris de verkoop namens Stebru begeleid.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance Namens zeventig pensioenfondsen en andere institutionele beleggers beheert Syntrus Achmea Real Estate & Finance 40 miljard euro in vastgoed en hypotheken. Wij kiezen voor duurzame investeringen met financieel én maatschappelijk rendement. Daarmee werken wij voor onze klanten (en hun klanten) aan een gezonde financiële basis en een aantrekkelijke leefomgeving. Voor nu, straks en later. www.syntrus.nl

Meer binnen deze rubriek