Jan Dillen: “Interne audits zijn meer dan checklists gericht op naleving”
Interne audits hebben de reputatie van een krachtig verbeterinstrument, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat er in een organisatie gezonder en veiliger wordt gewerkt. Toch komt Jan Dillen nog te vaak tegen dat audits weinig meer zijn dan checklists die zich richten op naleving van de norm - waardoor het verbeterpotentieel van de audit wordt gemist. Daarom schreef hij het boek Maximale waarden halen uit interne audit, dat onlangs is verschenen bij VMN Media. Daarin beschrijft hij hoe organisaties ook met beperkte middelen het maximale uit hun interne audits kunnen halen.
Dillen bouwde in de loop der jaren een schat aan ervaring op in interne auditering, met name op het vlak van gezond en veilig werken, waarvoor de voorwaarden zijn vastgelegd in het managementsysteem ISO 45001:2018. Ook op het gebied van onder meer kwaliteit en milieu zijn bepalingen over interne audits vastgesteld.
“Het kan niet het enige doel van een interne audit zijn om te voldoen aan de verplichting van de norm”, zegt Dillen. “Dat is onvoldoende wervend noch motiverend. Interne audits moeten méér zijn dan een checklist. Evenmin zijn interne audits een beoordelingsinstrument van leidinggevenden of inspecteurs. Verrassingsbezoeken werken daarom averechts. Interne audits zijn bedoeld om na te gaan of mensen werken zoals voorzien, of je die manier van werken kunt verbeteren en of de risico’s goed beheerst zijn.”
Dillen pleit daarom voor een interne audit die is gericht op maximale toegevoegde waarde voor de organisatie. De basis daarvoor is de risicogebaseerde interne audit. Maar ook dan kun je jezelf nog voldoende vragen stellen, stelt Dillen. “Kies je dan voor de processen met de grootste risico’s? Of voor de risico’s die het minst worden beheerst? Kijk je naar de risico’s op de arbeidsplaats of naar de risico’s van de processen, zoals het aankoopproces? Of gaat het over het intern auditeren van de risicofunctie? Of is het dat allemaal niet echt en gaat het over het opzetten van de interne auditplanning die gebaseerd is op risico’s?”
Heb je die vragen eenmaal beantwoord, dan kun je gaan auditeren volgens je prioriteiten en zo echte meerwaarde voor je organisatie creëren, vindt Dillen. “Elke organisatie heeft beperkte middelen, je kunt niet alles auditeren. Leg bepaalde kritische procesindicatoren aan, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een lage betrokkenheid in bepaalde afdelingen bij het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Of denk aan achterstanden in werkplekinspecties of het omgaan met onderaannemers. Daarnaast kun je dankzij value-added audits komen tot een integratie met andere managementsystemen, bijvoorbeeld die voor kwaliteit of milieu.”
Maximale waarden uit interne audits zet in vijf heldere hoofdstukken op een rij hoe je het intern auditproces zodanig kunt verbeteren dat het meerwaarde biedt aan de organisatie. Van de doelen van een interne audit stapt Dillen naar de opzet van een auditprogramma en de do’s and don’ts in een auditaanpak, om af te sluiten met de principes van risicogebaseerd auditeren en de nieuwste tendenzen in het intern auditeren, met daarin thema’s als technologie, resilience (veerkracht) en de opvolging van adviezen die uit interne audits voortvloeien.
Over de auteur
Jan Dillen is ingenieur bouwkunde, preventieadviseur niveau 1 (HVK) en milieucoördinator niveau A en werkt momenteel als auditor op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu, en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast verzorgt Dillen opleidingen voor preventieadviseurs niveau 1 & 2, middelbaar en hoger veiligheidskundigen en milieuprofessionals aan de Universiteit Antwerpen en de KULeuven. Dillen publiceert regelmatig over veiligheid, spreekt op congressen en is auteur van verschillende boeken over veiligheid en gezondheid, risicobeoordeling, veiligheidscultuur en managementsystemen.
Algemene informatie
Over VMN Media
VMN Media is de B2B-uitgever van Nederland. Wij voorzien dagelijks honderdduizenden professionals van gespecialiseerde content. Met onze merken zijn we actief in meer dan 16 branches waaronder Arbo. Meer informatie vindt u op www.vmnmedia.nl en www.arbo-online.nl.
Dit is een origineel bericht van VMN Media
Ga naar alle berichten van deze organisatie.