'Rentevaste periodes lopen af: maandlasten gemiddeld bijna honderd euro per maand omhoog'

03 JUN 2025 11:20 | Frits
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Thomas de Leeuw

Aanleiding:
Hypotheekorganisatie: zorgen huiseigenaren over betalen vaste woonlasten

Uit recent onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat steeds meer huiseigenaren zich zorgen maken over de betaalbaarheid van hun maandlasten. Een belangrijke oorzaak is dat de rentevaste periodes aflopen van hypotheken die mensen tussen 2015 en 2021 hebben afgesloten. De bruto maandlasten stijgen gemiddeld met bijna 100 euro voor mensen van wie de rentevaste periode dit jaar afloopt. Door tijdig inzicht te krijgen in de gevolgen en mogelijkheden, kunnen zij financiële tegenvallers voorkomen.

De signalen uit het NHG-onderzoek herkennen wij als hypotheekadviseur in de praktijk. Veel mensen sloten tussen 2015 en 2021 een hypotheek af in een periode van historisch lage rente. Voor wie toen de rente tien jaar vastzette, loopt deze rentevaste periode binnenkort af. Inmiddels ligt de hypotheekrente ruim een procent hoger dan destijds en dat maakt een groot verschil. Wie in 2015 een gemiddelde hypotheek afsloot en deze 10 jaar vastzette, betaalde een krappe 800 euro per maand bruto. Vandaag zit de voordeligste bank, HollandWoont, op 3,44 procent rente voor 10 jaar vast, wat een maandlast van bijna 900 euro betekent.

Veel mensen weten niet dat ze bij het aflopen van de rentevaste periode zonder boeterente kunnen overstappen naar een goedkopere aanbieder. Je krijgt van je bank een voorstel om de rente te verlengen. Je kunt dat accepteren, maar het is verstandig eerst te vergelijken of overstappen naar een andere aanbieder loont.

Grote renteverschillen

De verschillen in rentes tussen aanbieders zijn groot. Zo is de duurste bank op dit moment maar liefst 4,29 procent. Dit resulteert in een maandlast van ruim 950 euro, meer dan 50 euro per maand meer dan de voordeligste. Omdat de rente is gestegen en het aantal hypotheekaanbieders sinds 2015 is toegenomen, kan een overstap veel geld schelen.

Meer inzicht en bewuste keuzes helpen om de woonlasten behapbaar te houden, juist nu bij veel huishoudens de bestaanszekerheid een grote zorg is. Zonder die bewustwording is de kans groot dat mensen onnodig veel blijven betalen en hun financiële buffer verdwijnt.

Frits garandeert de betrouwbaarheid van dit bericht. Dit bericht mag overgenomen worden in de media, maar wel graag met bronvermelding. Wilt u meer weten over dit onderzoek? Of heeft u een algemene vraag over Frits? Neemt u dan contact op met Thomas de Leeuw, telefoonnummer 0647514670. Mailen kan ook: thomas@ikbenfrits.nl.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed