Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De kans bestaat dat deze bedrijven, net als concullega’s uit Engeland en België, failliet gaan. De Vastelastenbond deed onderzoek naar de solvabiliteit van verschillende Nederlandse energieleveranciers.
**Rectificatie eerdere tabel: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Innogy opgenomen. We zijn er door Essent op gewezen dat we moeten kijken naar de jaarrekening van Essent N.V.. Essent N.V. (en daarmee ook energiedirect.nl) heeft een positieve solvabiliteit. Wij betreuren het misverstand dat is ontstaan en willen dat bij deze graag recht zetten.
Solvabiliteitsproblemen energieleveranciers
De solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen werd onderzocht. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Zes andere energieleveranciers, waartoe Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam behoren, hebben een positieve solvabiliteit hoewel deze erg laag is. Voor deze bedrijven geldt dat een klein verlies ze direct in problemen kunnen komen. De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben. Greenchoice heeft een solvabiliteit van boven de twintig procent.
De uitkomsten van het onderzoek dat de Vastelastenbond uitvoerde, verraste de oprichter van de consumentenorganisatie uit Eindhoven. ”De mogelijkheid dat er deze winter enkele energieleveranciers failliet gaan, is aanwezig. De kans dat een grote speler zoals Essent in de problemen komt, acht ik vrijwel nihil. Essent is namelijk onderdeel van een groot Europees concern”, zegt oprichter Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond. ”Naast solvabiliteit is het inkoopbeleid van een energieleverancier belangrijk. Grote energieleveranciers kunnen het zich niet veroorloven om grote risico’s te lopen. Kleinere energieleveranciers die inkoopvoordeel willen behalen, kopen vaak risicovoller in. Dat wil zeggen dat deze partijen de energie die ze tegen een vast tarief hebben verkocht, nog moeten inkopen. Vaak gaat dat goed behalve als de energieprijzen sterk stijgen. Dat is nu dus het geval.”
Onderzoek solvabiliteit. Op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2020 tenzij anders vermeld.
Overstap regelen
Voor het beoordelen van de solvabiliteit is gekeken naar de jaarrekeningen die de energieleveranciers hebben gedeponeerd bij de Kamer van koophandel. Met een lage solvabiliteit wordt bedoeld dat minder dan twintig procent van het balanstotaal is gefinancierd met eigen vermogen. Bij een lage solvabiliteit is een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd met geleend geld. De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiële buffer (liquiditeit). Bij een negatief resultaat wordt het moeilijk om geld bij te lenen. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat.
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzocht de Vastelastenbond een groot aantal partijen. “Wij regelen jaarlijks automatisch de overstap van duizenden klanten naar verschillende energieleveranciers. Daarom is het voor ons belangrijk om te weten welke partijen solvabel zijn. We willen namelijk voorkomen dat we leden aanmelden bij een energieleverancier die een grote kans heeft om failliet te gaan”, stelt Wolfert. “Het is aan te raden om voor een maatschappij met een hoge solvabiliteit – of een grote marktspeler – te kiezen. Zo is de consument beter beschermd tegen een mogelijk faillissement.”
ACM komt in actie
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vraagt energieleveranciers deze week meer informatie te verschaffen over de leveringszekerheid voor de komende winter. De publieke toezichthouder kijkt naar energieleveranciers en vraagt om duidelijk inzicht in het inkoopbeleid. Daardoor wordt de leveringszekerheid van energiebedrijven gewaarborgd en worden consumenten niet de dupe van een energietekort. De Vastelastenbond hoopt dat dit een jaarlijks terugkerende procedure wordt.
Energieleveranciers die in de financiële problemen zitten, maken de grootste kans om in de winter failliet te gaan. Energiemaatschappijen hebben in de zomer veel voorschotbedragen kunnen incasseren, terwijl zij weinig stroom en gas hoefden te leveren. In de winterperiode zijn de voorschotbedragen gelijk, maar moeten leveranciers meer stroom en gas leveren. Deze energie moeten ze momenteel tegen torenhoge tarieven inkopen. Als een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten. Wel raken klanten een groot gedeelte kwijt van de voorschotten die ze hebben betaald. Daarnaast hebben consumenten geen recht meer op de tarieven en kortingen die ze hebben vastgelegd. Dit betekent dus dat klanten een nieuw contract moeten afsluiten tegen hogere tarieven.
Onderzoek op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2020 tenzij anders vermeld.
Rectificatie:
*Rectificatie eerdere tabel: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Innogy opgenomen. We zijn er door Essent op gewezen dat we moeten kijken naar de jaarrekening van Essent N.V.. Essent N.V. (en daarmee ook energiedirect.nl) heeft een positieve solvabiliteit. Wij betreuren het misverstand dat is ontstaan en willen dat bij deze graag recht zetten.
Dit is een origineel bericht van Vastelastenbond
Ga naar alle berichten van deze organisatie.