Lidewey van der Sluis: ‘In organisaties die vernieuwen, bruist het doelgericht van de energie’
‘Waar een wil is, is een weg.’ Waarom lukt het sommige organisaties wel om grenzen te verleggen en andere niet? Met die vraag ging Lidewey van der Sluis op zoek naar de ‘broncode’ van deze game changers. In haar nieuwe boek Succespatronen laat de hoogleraar Talent & Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit zien wat de kenmerken zijn van grensverleggend organiseren.
Zeven patronen kwamen aan het licht. De black box van organisaties die against all odds het onmogelijke mogelijk maken, blijkt te bestaan uit zeven magische ingrediënten.
‘In dit boek ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag hoe organisaties grenzen verleggen’, vertelt Van der Sluis. 'De focus was het management van grensverleggende organisaties in de praktijk; mijn academische kennis over management en organisaties vormde het fundament. Door succesverhalen uit de praktijk en wetenschappelijke kennis met elkaar te combineren, kon ik de black box van grensverleggende organisaties bestuderen. Dit leidde tot het destilleren van succespatronen. Deze succespatronen kun je zien als de broncode van grensverleggend management. Daarmee kan dit boek dienen als inspiratiebron voor werkgevers, managers, ondernemers en de volgende generaties van onze beroepsbevolking die hun nek willen uitsteken.’
Van der Sluis ontdekte dat eigenlijk altijd dezelfde patronen leiden naar succes. ‘Die grijpen als tandwielen in elkaar en brengen zo de organisatie in beweging. De weg naar succes kent een reeks universele patronen. Die patronen bevinden zich op zeven fronten: het bestuur, de managementstijl, de arbeidsrelaties, het personeelsbeleid, de interne dynamiek, het werkgeverschap en de organisatie als ecosysteem. Op deze zeven gebieden heb ik kenmerkende, onderscheidende en bijzondere eigenschappen gevonden die je in baanbrekende organisaties tegenkomt.’
Succespatronen kent een logische hoofdstukindeling waarin deze zeven fronten in een apart hoofdstuk aan de orde komen. Van der Sluis sluit in dit boek aan bij de huidige systematische visie op organisaties waarbij een organisatie wordt gezien als een dynamisch, complex en adaptief systeem. Dit perspectief suggereert dat er meer manieren zijn te identificeren waardoor de ene organisatie beter functioneert dan de andere.
‘Vanuit dit perspectief is het essentieel om niet te komen tot een stappenplan, routekaart of een receptenboek. Het is daarentegen de vraag waar precies in de waardeketen in de interne organisatie de executie- en vernieuwingskracht zit’, aldus Van der Sluis. In dit boek is te lezen waar die krachtbronnen in grensverleggende organisaties zich bevinden. Lezers worden daarnaast bevraagd en geïnstrueerd om zelf deze succesfactoren in de organisatie vorm en inhoud te geven.
Over de auteur
Prof.dr. Lidewey E.C. van der Sluis is hoogleraar Strategisch Talent Management en Organisatorisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit en University of Johannesburg. Van der Sluis is daarnaast een veelgevraagd spreker op congressen en evenementen op het gebied van Talentmanagement, Strategisch Leiderschap, en Inclusief Werkgeverschap. Ze brengt een frisse en bedrijfseconomische kijk op organisatie-ontwerp, het in- en aanzetten van mensen in organisaties en moderne vraagstukken rondom diversiteit & inclusie. Haar werk is stevig verankerd in de wetenschap en heeft vele impactvolle vertakkingen in de praktijk. Ze studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam (BSc Economie en MSc Bedrijfseconomie), behaalde haar PhD via het gerenommeerde Tinbergen Institute aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte eerder aan de London Business School (UK), de Vrije Universiteit in Amsterdam, en North-West University (Zuid-Afrika).
Lidewey van der Sluis heeft meer dan 200 publicaties op haar naam staan, waaronder managementboeken als Talent is goed, Ambitie is beter (2012), Het Selectieproces (2017) en Sporen van Talent (2014). Van der Sluis wil inspireren als wetenschapper en kennispartner en een brug slaan tussen theorie en praktijk. Als bevlogen spreker en vernieuwende denker deelt zij haar inzichten en visie om zo een duurzaam duwtje te geven aan het denken over thema’s als personeelsmanagement, strategisch leiderschap, werkgeverschap, organisatieontwerp, en talent & ambitie in organisaties.
Algemene informatie
Dit is een origineel bericht van B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 JAN 2025
22 JAN 2025