Onder de titel ‘Open en Bloot’ exposeert kunstenaar Evert van Hemert bij een zomertentoonstelling van Simonis & Buunk in Ede. Van 15 juli t/m 2 september 2017 zijn beelden en schilderijen van hem te kijk en te koop in het Fischerhuis en de daarbij behorende beeldentuin. Zijn werk - waaronder naakte vrouwen, dieren en landschappen - wordt in perspectief geplaatst door 19e en begin 20e eeuwse meesters.
Wie denkt aan Evert van Hemert, denkt allereerst aan zijn mollige vrouwenbeelden die hij soms liefkozend ‘famkes’ noemt. Stevig en rond, met kleine gezichten en uitgevoerd in brons en verf, stralen ze intiem geluk uit, dat wordt benadrukt door nieuwsgierig makende titels. Op de tentoonstelling worden ze afgewisseld met schilderijen en beelden van smalle, sierlijk vormgegeven vrouwfiguren. Niet voor niets wordt Evert van Hemert de Botero van de lage landen genoemd. In tegenstelling tot Botero’s volumeuze objecten, noemt Evert van Hemert zijn onderwerpen simpelweg dik. “Die dunne Giacommetti’s maakte ik vroeger, toen ik nog geen geld had voor genoeg brons.”
Een geliefd onderwerp van de kunstenaar is ook dieren, vaak net zo mollig van vorm als de vrouwen. Zo zijn op de tentoonstelling een olifant, paard, poes en teckel te zien. Door hun forse afmetingen en ronde, eenvoudige lijnen nodigen ze de bezoeker uit om dichterbij te komen om ze van alle kanten te bekijken. De namen van deze beelden maken duidelijk dat de kunstenaar hiervoor inspiratie opdeed in zijn directe omgeving.
Een aantal schilderijen verwijst naar Friesland, waar Evert van Hemert sinds 1997 woont. Hij is sindsdien verknocht geraakt aan het Friese landschap, dat hij ‘vangt’ in vlak land, hoge wolkenluchten. Zelfs het bescheiden zeehondje, de stevige, schaatsende ‘Sjoukje’ en een duikster zijn te beschouwen als een ode van de kunstenaar aan Friesland. Zijn woonplaats lijkt haast naar de beeldhouwer vernoemd: Kolderwolde. De bezoeker die Kolderwolde binnenrijdt krijgt als het ware de ‘kolder in de wolken’. Veel hoog op sokkels geplaatste dikke beelden staan daar langs de straat.
Dit is een origineel bericht van Simonis & Buunk Kunsthandel BV
Ga naar alle berichten van deze organisatie.