PERSBERICHT - Theaters in heel Nederland vieren samen Keti Koti

10 JUN 2021 12:30 | NiNsee

PERSBERICHT - 9 juni 2021

Theaters in heel Nederland vieren samen Keti Koti

Nieuw initiatief bundelt landelijk cultuuraanbod rond afschaffing van de slavernij

Met de nieuwe theatermanifestatie Theater voor Keti Koti bundelen theaters en kunstinstellingen in heel Nederland programma’s rond de afschaffing van de slavernij.  Op 30 juni en 1 juli presenteren podia en andere cultuurplekken programma’s die verhalen vertellen over het koloniale en slavernijverleden: verhalen van onrecht en leed, maar ook van trots en verzet. Met Theater voor Keti Koti dragen de kunsten bij aan een samenleving van gelijkwaardigheid en respect, waarin discriminatie geen plaats meer heeft.

“De mensen die in verzet zijn gekomen tegen de slavernij zijn voor mij helden. Helaas weten we nog te weinig van hen en kennen wij ze niet allemaal bij naam. Deze witte, bruine, zwarte verzetsstrijders ten tijde van de slavernij rondom de Indische oceaan en de trans-Atlantische slavernij wil ik allemaal kennen en erkennen. Keti Koti, verbreek de ketenen, herdenkt en viert de bevrijding van slavernij waar zij door hun daden de basis voor hebben gelegd. Wij eren hen tijdens Theater voor Keti Koti .” Romana Vrede – Acteur bij Het Nationale Theater

Ruimte voor nieuwe verhalen

Theater voor Keti Koti wil met voorstellingen en artistieke programma’s bewustwording creëren over ons slavernijverleden en zo de betekenis van de landelijke herdenking verdiepen en de bekendheid vergroten. Door heel Nederland worden op verschillende podia verhalen van theatermakers verteld die reflecteren op die geschiedenis en de weerslag daarvan in onze samenleving van vandaag. Met de kracht van het verhaal en de taal van de verbeelding bieden de kunsten inhoud en context rondom de nationale herdenking Keti Koti. Theater voor Keti Koti wil de nog onbekende verhalen van ons koloniale verleden in ons gemeenschappelijk bewustzijn brengen en daarbij zoveel mogelijk mensen betrekken.

Landelijk startsein op 30 juni

Op 30 juni en 1 juli vindt de eerste editie van Theater voor Keti Koti plaats. Een groot aantal theaters en gezelschappen doet mee aan dit initiatief. Er zijn theatervoorstellingen, jongerenprojecten en andere culturele programma’s. Instellingen die zelf geen programma hebben kunnen meedoen met het programma dat Theater voor Keti Koti in samenwerking met Het Nationale Theater aanbiedt. De theatertekst Kraspoekol, of de slavernij van Dirk van Hogendorp uit 1880 kan als theatrale lezing worden opgevoerd of samen in groepsverband worden gelezen. Dit stuk werd lang gezien als wit artistiek verzet tegen de slavernij, maar wordt nu kritisch tegen het licht gehouden. Het volledige programma van Theater voor Keti Koti wordt in juni via de website bekend gemaakt.

Black Lives Matter

In de zomer van 2020 manifesteerde Black Lives Matter zich als een brede beweging van grote kracht. Jong en oud, alle kleuren en (seksuele) oriëntaties demonstreerden tegen het onrecht van discriminatie en de onderliggende systemen, ook in Nederland. De theaterwereld heeft op dit signaal gereageerd met het doorpakken op het initiatief Theater voor Keti Koti van Romana Vrede en Phi Nguyen. Een groep toegewijde professionals dwars door de theaterwereld heeft deze pilot-editie gerealiseerd, onder wie enkelen die al voorstellingen rond Keti Koti maakten. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een stichting die gaat werken aan het verankeren van Theater voor Keti Koti in het culturele landschap. Er is ruimte voor nieuwe verhalen en theatraal onderzoek, historisch materiaal en het optekenen van de orale geschiedenis. Met Theater voor Keti Koti wordt gebouwd aan een nieuwe traditie om landelijk samen te vieren en te herdenken.

De werkgroep van de stichting Theater voor Keti Koti bestaat uit:

Marisa Monsanto (Monsanto Mission Management), Jaïr Stranders (Theater Na de Dam), Otmar Watson (Untold), Ira Kip (Kip Republic), Esmée Begemann (Theatermaker, Indisch Herinneringscentrum), Joeri Vos (Veenfabriek), Kiki Rosingh (Frascati), Hanna Timmers (Theater Na de Dam), José Tojo (Stichting Kula Skoro), Carla Mohammed (Comité 30 juni – 1 juli Tilburg), Gordon Cruden (CruDon Poductions & NiNsee), Martijn Westerop (Het Nationale Theater) en Damani Leidsman

Informatie, historisch kader en programma: www.theatervoorketikoti.nl

Meer binnen de rubriek Films en series