‘Schandelijke behandeling huurders schimmelhuizen’

14 DEC 2017 09:23 | Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Huurders die ziek zijn doordat ze jarenlang in te vochtige huizen hebben gewoond, stuiten op onwil, onbegrip en regelrechte tegenwerking van hun woningcorporaties. Vaak noemen die de vochtoverlast ‘eigen schuld door verkeerd woongedrag’. Wie niet uitkijkt krijgt een boete omdat de schimmels en vochtplekken niet tijdig zijn gemeld. Voor smartengeld en schadevergoeding is het nog knokken, omdat verhuurders elk verband tussen een vochtig huis en medische klachten steevast ontkennen.  

Met meerdere zieke huurders als cliënt, roept Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht https://www.juridischbureauletselschade.nl/ in Amsterdam nu op tot actie. Directeur Stefanie du Maine: “Er móét echt iets gebeuren, en ik vind dat we hiermee een maatschappelijk belang kunnen dienen. Het is David tegen Goliath: huurders zonder verstand van het recht, zonder geld voor een advocaat, die ziek worden in hun eigen huis, tegen grote corporaties die niets doen terwijl ze van het probleem afweten.”  

“Vochtige huizen zijn een groot issue in Nederland.  Wij willen ons hier als bureau echt hard voor maken; we hebben cliënten die al maanden slapen op een laagje plastic onder hun matras op een beschimmelde vloer! Als die corporaties blijkbaar niet uit ethische overwegingen het juiste voor hun huurders willen doen, moeten we ze maar in de portemonnee zien te raken. Maar het is natuurlijk te gek dat er in een land als Nederland bedrijven mee wegkomen hun huurders ziek te maken, en dat daar niets aan wordt gedaan!”  

Het Amsterdamse letselschadekantoor heeft inmiddels meerdere zaken van zieke huurders in vochtige huizen in behandeling, nadat hun eerste zaak vorig jaar landelijke publiciteit kreeg. JBL&G zette een eigen Meldpunt Vochtige Huizen op https://www.juridischbureauletselschade.nl/meldpunt/, maar ook Omroep West en de SP in Amsterdam kwamen niet veel later met een eigen meldpunt en alarmlijn. De SP beloofde deze week nog de kwestie schimmelhuizen in de Tweede Kamer aan de orde te stellen.  

Sommige zaken van zieke huurders zijn inmiddels afgehandeld met een schikking op pragmatische gronden, om er maar vanaf te zijn, maar veel andere dreigen te stranden bij de advocaten van de verhuurders of uiteindelijk bij de rechter, als de verhuurders stug blijven volhouden dat er geen verband is tussen de gebreken aan een woning en de gezondheid. Opmerkelijk, vindt het bureau, omdat internationaal wetenschappelijk onderzoek dat verband wel degelijk heeft aangetoond.   

Ook lijden zaken schipbreuk doordat corporaties vol blijven houden dat gebreken volgens het huurcontract ‘onverwijld’ moeten worden gemeld. Du Maine: “Het kan zelfs zo ver gaan dat ze schadevergoeding van jóú eisen, omdat je niet meteen al iets gezegd hebt. Ten derde leggen ze de schuld altijd bij de huurders zelf, en ligt het aan hun ‘woongedrag’: ze ventileren niet goed, of stoken te weinig. En dan zijn die schimmels plotseling je eigen schuld ook nog! Dat is dus echt verschrikkelijk voor al die mensen, met vaak jarenlang heftige klachten, zieke kinderen, hoge medische kosten, en een verpest woongenot natuurlijk. De advocaten van de verhuurders en hun verzekeraars zijn keihard. Maar er zijn schrijnende situaties bij: hoe die mensen moeten wonen!”  

Als enige oplossing om uit deze impasse te komen zien de letselschadespecialisten een andere juridische benadering. Jurriaan Goudkuil, behandelend jurist: “Denk aan proportionele aansprakelijkheid: als er meerdere oorzaken kunnen zijn voor een ziekte, kan de aansprakelijkheid proportioneel aan die oorzaken worden gekoppeld, en kunnen de toe te kennen schadevergoedingen navenant worden verdeeld. Bij gezondheidsklachten na de blootstelling aan asbest gebeurt dat nu ook al. Een rechter kan dan beslissen dat bijvoorbeeld 70 procent van je astma komt door de schimmels in je huis, en 30 procent door je eerdere conditie. De verzekeraar van een verhuurder zal dan 70 procent van het geclaimde bedrag dienen te vergoeden. Hier zitten echter nog wel wat haken en ogen aan.”  

Dat er snel iets moet gebeuren, vindt het Amsterdamse bureau evident: “Het gaat ook niet alleen om de erkenning van zieke huurders, of de genoegdoening voor groen uitgeslagen meubels of schimmelend speelgoed. Het gaat er ook en misschien wel vooral om dat deze zaken juist een prikkel voor verhuurders en corporaties zouden moeten zijn om het goede te doen voor hun huurders, om hun huizen beter te inspecteren en te renoveren, om gezondheidsklachten te voorkómen. Een preventieve gedragscorrigerende werking dus, want dáár is per slot van rekening het aansprakelijkheidsrecht óók voor!”  

Over JBL&G:  Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht is een letselschadekantoor dat zich onderscheidt door zijn jarenlange ervaring in het succesvol claimen van letselschades en de persoonlijke behandeling van zijn cliënten. JBL&G werkt uitsluitend voor slachtoffers.    

 

Meer binnen deze rubriek