Groeiende aandacht voor onderzoek in het mbo

28 OKT 2021 10:30 | ECBO

Steeds meer mbo-scholen besteden aandacht aan het doen van onderzoek of het gebruiken van onderzoeksresultaten voor onderwijsontwikkeling. Dat betekent een grote stimulans voor het ‘evidence-based’ werken in het mbo. Op 4 november is de tweejaarlijkse Mbo Onderzoeksdag, waarin de laatste stand van zaken wordt uitgewisseld. Deze dag vindt plaats bij het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Burgemeester van ’s-Hertogenbosch Jack Mikkers opent de Mbo Onderzoeksdag 2021. Gastheer is Jos van Kessel, Voorzitter College van Bestuur van het Koning Willem I College. Keynote speaker is prof. Jan Bransen, hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. De dag wordt afgesloten in aanwezigheid van Henrike Karreman, directeur MBO bij het ministerie van OCW.

Circa 300 deelnemers laten zich bijpraten in 50 interactieve workshops, pitches en presentaties, die vanuit de dagelijkse onderzoekspraktijk in het mbo zijn verzameld. Gezamenlijk tonen ze een representatief, ambitieus en inspirerend beeld van waar de sector nu staat op het onderzoeksvlak. Het doel is onderzoek en kennisbenutting in het mbo naar een hoger niveau te tillen.

Nieuw: leergemeenschappen via de mini-reeksen

Nieuw aan het programma zijn de mini-reekssessies. Eerder dit jaar startten deze leergemeenschappen over diverse thema’s rondom onderzoek in het mbo. De mini-reeksen vormen een ‘learning community’, die het onderzoekend vermogen het hele jaar door versterkt en borgt in de mbo-instellingen. Tijdens de Mbo Onderzoeksdag kunnen nieuwe deelnemers in deze leergemeenschap betrokken worden.

Steeds meer practoraten en masteropgeleide docenten

Op 12 november 2015 vond in het Deltion College in Zwolle de eerste Mbo Onderzoeksdag plaats. Marc Vermeulen, hoogleraar Onderwijssociologie aan TIAS School for Business and Society, zag daar destijds de romance tussen onderwijsonderzoekers en mbo-professionals opbloeien. In datzelfde jaar werd de stichting ‘Ieder mbo een practoraat’ opgericht, dat zich hard heeft gemaakt voor het oprichten van practoraten voor praktijkgericht onderzoek in het mbo. Inmiddels zijn er 58 practoraten en 14 in oprichting in Nederland. Ook neemt het aantal masteropgeleide docenten in het mbo toe.

Kennisverspreiding en kennisinfrastructuur

Er wordt daarnaast hard gewerkt aan het verspreiden van kennis die via onderzoek is vergaard. Dit jaar heeft het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek(NRO) de site www.onderwijskennis.nl gelanceerd ter stimulering van kennisverspreiding en de kennisinfrastructuur in alle onderwijssectoren, waaronder ook het mbo.

Op de website https://mboonderzoeksdag.nl/sessies-mbo-onderzoeksdag/ treft u meer informatie en het volledige programma aan. Wilt u op (een gedeelte van) deze dag aanwezig zijn, of bent u geïnteresseerd in een gesprek met een van de sprekers of docent-onderzoekers? Neem dan s.v.p. contact op met Karien Coppens (tel.nr. 06 22076921, e-mail: karien.coppens@ecbo.nl). Over de Mbo Onderzoeksdag: Tijdens de tweejaarlijkse Mbo Onderzoeksdag delen docenten, docent-onderzoekers, beleidsmedewerkers, management en bestuur de meest recente inzichten en vernieuwen en versterken hun contacten, om daarmee onderzoek en kennisbenutting in het mbo naar een hoger niveau te tillen. Een feestelijke dag door, voor en met het mbo. Met als doel om het onderzoekend vermogen van docenten en beleidsmedewerkers verder aan te wakkeren en te versterken en via slimme verbindingen en contacten kennis te delen tussen scholen en binnen de sector. De Mbo Onderzoeksdag 2021 is een initiatief van Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO) en maakt deel uit van het door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) gesubsidieerde Kennisverspreidingsprogramma bij ECBO. De onderzoeksdag wordt in samenwerking met het Koning Willem I College en de landelijke Werkgroep Mbo Onderzoeksdag georganiseerd.

Meer binnen deze rubriek